”Vin för mig är som ett konstant pågående äventyr”

I sköna Montsant producerar Josep Grau viner med både själ och hjärta. Under några soliga timmar fick vi chansen att uppleva ett urval av Joseps viner i storslagen omgivning samtidigt som han bjöd på anekdoter från livet och historierna bakom vinerna.

Hur skulle du beskriva dina viner för oss?

Jag skulle beskriva mina viner med ett tydligt fruktuttryck, en närvaro av mineralitet och som generellt är väldigt komplexa. Vi tar alltid hänsyn till druvornas ursprungliga subtila toner, och jag är mest intresserad av strukturen i munnen av mina viner. Jag tror att vinerna har en hel del personlighet som själva låter sig kännas, men alltid med en frisk elegans.

Jag väljer ut druva för druva, då det i ett varmt område som vårt minskar risken för att druvorna torkar. Jag vill ha färska viner och det jag tror är den huvudsakliga karaktären hos mina viner är att de kommer från jorden. De är äkta och utan tillsatser, och det är på så sätt vi söker efter perfektionen hos varje årgång av våra viner.

Finns det någon av vinerna som är en favorit?

Jag kan inte välja ett favoritvin från alla jag producerar, alla har blivit en del av olika tider av mitt liv. Jag älskar den komplexa friskheten av L’Efecte Volador, det vin som bjuder in dit till att dricka det och njuta av det utan att ge upp någonting. Vespres är för mig reflektionen av vad som vinregionen Montsant traditionellt sett har varit, ett vin som är rotat i ursprunget av dess unika marker.

La Florens är resultatet av en dröm, eftersom att jag alltid drömt om att ha en elegant, förförisk Grenache, med en personlighet som gör att du bara vill fortsätta dricka den. Jag tycker att det är ett vin som tar oss till de mest lockande landskapen och visar oss nöjet med att dricka vin.   

Vilken druvsort tycker du mest om och varför är det din favorit?

Min favoritdruva är utan tvekan röd Grenache. Det är en utbredd sort i världen, men är en extrem känslig druva som bara visar sig med all sin prakt när den behandlas med extrem varsamhet. I lerjord och Medelhavsklimat kommer de fina tonerna av violer och rosor fram, vilket intresserar mig väldigt mycket.

Om druvan blir mogen, börjar förlora sina blomstrande toner och uppvisa övermättnad och arom av kompott, blir vinerna överdrivet sträva och söta. Om du kan skörda i rätt tid och respektera framställningen av vinet, är dess dimension fantastisk. Vin för mig är som ett konstant pågående äventyr och Grenache ger mig rätt dos av spänning av att veta vikten av varje ögonblick, men framför allt storpriset i varje slutresultat.

Vilken spansk region tycker du är den mest intressanta just nu?

För mig är det självklart Montsantregionen. Det är ett mycket intressant område men runt om i Spanien rör sig saker mycket. Jag föredrar att prata om producenter mer än regioner. Områdena i Spanien är traditionellt sett stereotypa, men för några år sedan fanns det några som förändrade samtliga områden, från Galicien till Jerez. Dock är potentialen i Montsantregionen uppenbar. 

Varför blir Montsantregionen mer och mer intressant för varje gång? Vad gör området så speciellt?

År 2003 bosatte jag mig i Montsant eftersom att det var min dröm att göra ett bra Grenache-vin. Efter att ha besökt flera områden i Spanien och Europa förstod jag att potentialen här var extraordinär. Det fanns vingårdar som var över 100 år gamla och en stor mångfald av spektakulära marker. Det fanns underbar Grenache och en gammal tradition.

Nu tror jag att vi samlar in den frukt läran från alla dessa år har bringat och att vi måste förstå all den potential frukten innebär och återuppliva oss själva med hjälp av frukten. Jag tror att vissa producenter har kommit framåt och att vi har en tydlig uppfattning om hur vår framtida väg ska se ut.

Varför ska svenskarna upptäcka spanska viner?

Jag tycker att Spanien är och har ett betydande värde nuförtiden. Vi har jorden, vingårdarna och vi har lärt oss själva. Många av oss har rest runt om i världen och vi har lärt oss från de bästa och nu tillämpar vi lärdomarna för att producera våra viner.

Även bra utländska vinmakare och producenter kommer till Spanien, och det är ett mycket mottagligt område för kunskap och kunskapen om vintillverking. Jag tror också att våra viner har det bästa kvalitetspriset.

Och avslutningsvis. Vilket vin skulle du rekommendera till de svenska konsumenterna?

Sverige är nog en av mina favoritmarknader, även om jag exporterar till så många andra länder. Jag gillar öppenheten hos de svenska folket som inte har några fördomar om vinets proveni. De har inte heller någon förutfattad smak, som vi ofta har i producentländerna – och det är fantastiskt!

Jag tror att alla mina viner är starkt rekommenderade för den svenska marknaden. Detta eftersom att jag producerar viner som passar väldigt bra till exempelvis vilt kött, utan att samtidigt bli för tunga, tror jag att de bringar friskhet till maten. Jag tror att Volador, Vespres, La Florens och Granit, den vita grenachen, är perfekta för den svenska konsumenten.

Relaterade nyheter

Följ min resa till Priorat

Ett nytt grepp kommer denna vecka att tas här på…

Johan är Årets Kock 2017

I juni 2016 hade vi förmånen att få smaka på…