”Vin från Toro gör både livet och själen gladare, skål!”

Victoria Benavide arbetar på Bodegas Elías Mora. Vingården grundades år 2000 och namnet kommer från den tidigare ägaren, Eliás Mora. Hennes ambition är att gifta samman dåtid med nutid – och kombinerar all kunskap från tidigare generationer med den bästa tekniken från vår nutid.

Vi har träffat Victoria och pratat om vingården, favoritviner och varför vi svenskar borde dricka mer spanska viner.

Hej Catalina! Vad kan du berätta om din vingård Elías Mora?

För att sammanfatta det kort så kan vår filosofi beskrivas som att ”vingården är hjärtat av processen och faten de lagras på är hjärtat av vinet”. Vi använder bara naturliga produkter i processen; ek, naturlig kork glas och alla våra viner görs med 100 procent av druvan Tinta de Toro.

Vingården ligger mellan de två floderna Duero och Hornija, där underlaget består av stora stenar över en bädd av kalksten där det är väldigt lite liv. Det extrema kontinentala klimatet i kombination med bristen på regn, förbättrar kvaliteten på druvan. Tinta de Toro är idealt anpassad för den här typen av extremterräng, och vi kan med stolthet säga att historien går tillbaka till hundratals år av vinodling här och förhållandena gör varje flaska till en unik upplevelse.

Vad fick dig att välja vinbranschen och varför valde du just Toro?

Det var min pappa som från början fick mig att uppskatta vin. Jag studerade jordbruksteknik och under min första vinprovningskurs så föll jag för yrket. Efter att ha jobbat i tio år på regeringens laboratorium för kvalitetskontroll av viner, beslutade jag mig för att utveckla mitt egna vin. Jag valde Toro-regionen för de intakta, orörda vingårdarna. Men det var verkligen en stor utmaning att utveckla högkvalitativa viner och lyckas med att framhäva kvaliteten och elegansen som Toro-viner faktiskt har.

thumbnail_2017-04-28-photo-00000303

Hur skulle du beskriva dina viner? Har du någon favorit? Vilken/vilka skulle du rekommendera till den svenska marknaden?

Mina viner är verkligen som mina barn, och jag försöker att få ut det bästa från varje druva varje år. Mitt favoritvin är Gran Elias Mora, som tillverkas från ett enda fat. Jag testar och smakar varje tunna och väljer ut de som jag gillar mest. För den svenska marknaden skulle jag rekommendera vårt Viñas Elias Mora 2015 – det är ett väldigt trevligt, fruktigt och lätt vin.

Vilken druva är din favorit och varför?

Min favoritdruva är självklart Tinta de Toro. Den har aldrig lidit av några vinlöss och druvan reflekterar verkligen generationerna av våra vinodlare i både stil och smak.

Det har hänt mycket inom den spanska vinindustrin de senaste åren, finns det några trender du kan peka ut och har ögonen på?

Den nya trenden i Spanien just nu är de små producenterna som är högutbildade inom ämnet. Det ser jag är nära sammankopplat till områden som gör riktigt bra viner.

Vilken spansk region tycker du är mest intressant just nu?

Det är en så stor variation och det finns så otroligt många intressanta viner i alla regioner, så jag vågar faktiskt inte ta risken att bara rekommendera en specifik region.

Varför borde ”Sverige” dricka mer spanska viner, särskilt från Toro?

Jag skulle rekommendera svenskar att dricka Toro-viner eftersom det är ett vin som har en 2000-årig historia och tradition bakom sig. Frukten och syran ger dessutom vinet en stor friskhet som gör både livet och själen gladare, skål!

Relaterade nyheter

Upplev Kanarieöarnas vinkultur

Den prestigefyllda tidningen Wine Enthusiast Magazine har listat de tio…

Årets julklappstips till foodien?

Fotografi: Taschen Den surrealistiska spanska konstnären Salvador Dalís kokbok Les…