Vilket vin väljer du till påskmaten?

Sill, lax och lamm är vanliga rätter på våra påskbord. Och en och annan sötsak i påskägget förstås. Viner till påskbordet är allt från rosa, vita, röda och gyllengula – färger som hör påsken till.

Klassikern vitt vin till laxlax

Vitt vin till påskbordets lax är visserligen en klassiker men är det av en anledning. Det är något som går hem hos de flesta. Laxen kan tillagas på flera sätt och med olika smaksättningar. Ett säkert kort är att välja ett torrt till halvtorrt vitt vin på exempelvis druvan Verdejo från Rueda.

Våga tänk nytt

eat-643015_960_720

Traditionellt sett är vi vana med att dricka öl och snaps till sillen. Men våga tänk utanför boxen! Varför inte testa något sött? Sill i en klar inläggning innehåller vanligen socker och får därför en naturlig söt karaktär. Möt därför den söta sillen och mat med sälta med ett sött vin – mousserande eller varför inte ett glas Sherry?

Lamm gillar rött vin

Eller om rött vin gillar lamm? Hur det än är går kombinationen lamm och rött vin hand i hand. Rekommendationen är en riojaklassiker då få maträtter passar lika bra till ett stort, runt, balanserat rött vin som just lamm. Glöm dock inte bort att lufta vinerna ordentligt innan servering vid påskbordet.

Relaterade nyheter

”Kom ihåg en sak. Sherry är ett vin”

I Andalusiska Jerez finns en rad bodegor som under lång…

Txakoli – Baskiens vita guld

Idag vill vi rikta strålkastarljuset på ett ljust, fruktigt och…