”Våra viner är sol på flaska”

Ronda är framförallt känt för en sak. Det är här bron och tjurfäktningsarenan från ”Tjuren Ferdinand” finns på riktigt. Det betyder att varje svensk har fått en glimt av den anrika staden. Varje år välkomnas området turister från hela värden som kommer för båda sköna miljöer och god mat.

En liten bit utanför Ronda ligger ett gammalt kloster med anor från 1500-talet. Den branta och grönskande klippväggen ger en dramatisk inramning i det vackra landskapet. Ur ruinerna av det gamla klostret har en modern vingård växt fram. Tidigare i höst hade vi chansen att träffa grundarna.

Beskriv din bodega!

Descalzos Viejos, som betyder ”de åldrade, barfota munkarna”, grundades år 2000 av mig Flavio Salesi och Francisco Retamero, samt våra respektive fruar, Mariela Grana och Chelo Porras. Vinkällaren ligger i kapellet i ett kloster från 1600-talet, som i sin tur ligger på kullarna vid Tajo of Ronda, den berömda ravinen. Här gör vi vin från de 5.5 hektar vinodlingar som har planterats vid fastigheten, samt ytterligare 5 hektar i området. Vårat varumärke heter ”DV”.

Du är ursprungligen från Argentina, hur hamnade du i Spanien?

Jag flyttade till Spanien för 25 år sedan som arkitekt, för att skapa en bättre framtid här. Min fru var läkarstudent (hon tog sin examen i Malaga). Tidigare än väntat träffade jag Francisco Retamero, som idag, många år senare är min businesspartner. Francisco är liksom jag arkitekt (och hans fru Chelo är också läkare). Vi startade vingården samtidigt som vi fortfarande arbetade heltid som arkitekter. Definitivt en lyckoträff!

Kommer du någonsin att flytta tillbaka till Argentina?

Jag tror inte det (men vem vet?). Jag har mitt liv här och det är mycket att göra! Ronda är otroligt vackert och Andalusien är ett bra ställe att bo på – ett mellanting mellan Europa och Latinamerika!

Hur skulle du beskriva dina viner?

Medelhav. Kraftiga. Djärva!

Har du en favorit bland dina viner?

Jag gillar framförallt röda viner (så inget vitt favoritvin). Men det beror på – tillfälle, mat, humör. Ett jag ofta sträcker mig efter är DV+.

Vilken mat skulle du rekommendera till dina viner – till tapas och till en vanlig måltid?

Tapas är ett måste i Andalusien. Alla älskar det, och alla tapas-barer har sin egen specialitet. Vår DV rekommenderas starkt för denna typ av tillfälle. DV+ fungerar bra till en vanlig måltid (kött, grytor, barbecues) men också till de flesta tapasrätter så iberisk skinka och starka ostar. DVAires matchar bra med kryddig mat, kött, mörk choklad… DV Lusta och DV Rufina passar vinälskaren, de är subtila och mer sofistikerade än de andra. Ett glas och bra sällskap är det enda som behövs. Men det här är bara förslag, vin är mat!

Om svenskar behöver veta en sak om dina viner – vad är det?

Medelhavet betyder sol – våra viner är sol på flaska!

***

Vill du veta mer?

Besök gärna Descalzos Viejos för att lära dig mer om deras viner.

 

Relaterade nyheter

Vill du plugga vinkunskap?

En organisation i Spanien har tagit fram utbildningen Rioja Wine…

”Druvan är en gåva från naturen”

Äventyret började i marken och med en respekt för en biologisk mångfald. Redan 1992…