”Våra cava är en reflektion av medelhavet”

I hjärtat av Katalonien ligger en av de främsta Cavaproducenterna i världen. Klassiska Gramona har producerat Cava i över 130 år och just nu är det femte generation som driver vingården vidare. Familjen Gramona har satt ära och prestige i att producera långtidslagrade cavor som Imperial, Ill Lustros och Celler Batlle. Under en rundresa i Katalonien stannade vi till på den anrika vingården och välkomnades av Ana López Lidón.

Hej Ana, vad kan du berätta om Gramona?

Vi har producerat vin sedan mitten av 1800-talet och idag är det den femte generationen vinmakare som ödmjukt för traditionen vidare. Vi tror att, i vårt område nära Anoia, floden Bitlles intill Sant Sadurini d’Anoia är det möjligt att producera fantastiska mousserande viner. Mousserande viner som räknas som de främsta i världen. För att göra det måste vi skapa en perfekt allians mellan olika druvor där Xarel-lo är ryggraden.

Den nya generationen av familjen Gramona har också börjat producera stilla och söta viner med tydlig karaktär av vår unika region som inspirerar vinälskare. Det är med stor respekt för miljön som vi skapar våra viner enligt organiska och biodynamiska principer.

Vad skiljer era viner från övriga i regionen?

Våra mousserande viner lagras längre än hos många andra runt om i världen. Genomsnittslagringen hos oss är sex år vilket är mer än dubbelt så lång tid som regelverket kräver för en Gran Reserva. Vår Gran Reserva lagras i mer än 50 månader och våra övriga cavor lagras ännu längre. Ill Lustros i 7 år, Celler Batlle i 10 år och Enoteca i mer än 15 år.

Varför biodynamisk odling?

Den enkla anledningen till varför vi odlar biodynamiskt är att vi värderar naturen vi lever med. Tackvare Lydia och Claude Bourguignon återupptäckte vi vitikulturen. Vi insåg att för att kunna få ut det mesta och bästa av jorden måste vi bidra med liv och energi. Genom att utgå ifrån biodynamiska principer kan vi göra det. När vi inledde den biodynamiska processen såg vi att en helhet behövdes.

Växter stärker plantorna och drar till sig insekter. Med hjälp av får, kor, hästar och hönor får vi naturligt gödningsmedel som adderar viktiga komponenter till jorden. Genom att omfamna möjligheterna med det biodynamiska kan vi ge det bästa till jorden vilket ger oss bättre druvor. Det gör att vi kan producera så bra viner som möjligt.

Hur skulle du beskriva era viner?

Våra Cavas och viner är en reflektion av medelhavet och området kring Penedès med mineralrik karaktär som reflekterar det vackra landskapet. Variationen av xarel-io, den inhemska druvan, är en del av vårt DNA, och det finns flera variationer.

Vilken är din favorit?

Om jag måste välja en är det Ill Lustors. Den har personlighet. Det är en Brut Nature gjord med xarel-io och macabeo. Lokala druvor som ger en Cava som lagras minst åtta år.

Vilken region (i Spanien) tycker du är mest intressant just nu?

Den biodynamiska och ekologiska odlingen som exploderat i Penedès är väldigt spännande. Det finns många små vingårdar med personlighet här.

Varför ska svenskar välja spanskt vin?

Utbudet av spanska mousserande viner är rikt med fruktiga och fräscha – och mer komplexa som ligger närmare champagne – men gemensamt med alla (spanska viner) är att de har personlighet. Det finns även en annan aspekt. Priset. Du får väldigt bra kvalité till ett bra pris när du väljer spanska viner. Inte minst när du väljer lagrade.

***

Vill du prova cavan från Gramona? Både Gramona Imperial och Gramona Ill Lustros finns hos Systembolaget.

Läs mer om Gramona

Relaterade nyheter

På gastronomisk resa från Madrid till Barcelona

Spanien är ett av de mest vinproducerande länderna i världen…

Ladda upp tillsammans med oss!

Nu börjar det bli dags att växla upp inför World…