Ursprung och druva i centrum

I vår intervjuserie om trender på den spanska vinmarknaden har turen kommit till Pauline Waern på Sigva, en av utställarna under Spanska vindagen 2017. Sigva är ett familjeföretag i andra generation vars fokus ligger på kvalitetsviner från bland annat Spanien.

 

Vilka är de rådande trenderna inom spanskt vin just nu?  Vi ser en tendens som har varit med ett tag nu, vilket är att låta frukten vara i fokus och inte låta ekfatskaraktären vara lika central som den var förr i tiden. Det är en trend som verkar hålla i sig, tycker vi.

Är det någon specifik druva eller druvor som är särskilt intressanta just nu? – Dels är en mer ”modern” hantering av traditionella druvor väldigt intressant men även uppstickare som vit Tempranillo, som är en mutation av röd Tempranillo. Godello är också en härlig druva, samt viner med de mallorquinska druvorna Manto Negro eller Callet.

Vilken spansk region/regioner tycker du är mest intressanta just nu och varför? – Det görs mycket spännande i trakterna Vinos de Madrid, Alta Alella, Priorat kring Madrid och Barcelona. I Rioja görs mycket spännande i mer modern stil, till exempel endruvsvin på Maturana och Graciano.

Vilken blir morgondagens trend? – Vi tror att den rådande trenden med att låta ursprunget och druvan stå i centrum, kommer att hålla i sig. Vi tror också att det kommer att beredas mer plats för kraftigare, mer utvecklade vita viner från Spanien samt röda viner i en lättare stil som till exempel Ribeira Sacra.

Vad dricker du helst själv?
– Lo Tros Priorat tycker jag är ett perfekt vin nu till hösten. Fylligt och ursprungstypiskt med behagliga tanniner och komplexitet. Fantastiskt till vilt och ugnsrostade rotsaker med örter.
Läs även våra andra intervjuartiklar om Johan Lidby Vinhandel och Spirit of Avalon

Relaterade nyheter

Bo, äta och göra i Priorat – en reseguide i miniformat

90 minuters bilfärd från Barcelona ligger ett av Kataloniens guldkorn,…

Queimada – en mystisk halloweendrink från Galicien

Det susar i de sista löven som finns kvar i…