Upplev Spaniens färgstarka påskfirande

Snart är påsken här! Målade påskägg och häxor som flyger till Blåkulla är några saker vi svenskar kanske förknippar med påsken. I Spanien är det dock lite annorlunda. Gatorna fylls med vackra karnevalståg, processioner, färger och ljus för en riktig festlig helg!

Nedan tipsar vi om spanska städer att besöka för att uppleva påsken på ett lite speciellt vis.

Dödsdansen på Gironas gator

I flera spanska städer anordnas så kallade processioner, ett paradtåg som går igenom stadens gator. De olika festtågen skiljer sig åt beroende vilken stad man befinner sig i. I staden Verges, som ligger i Girona-regionen, utspelar sig en parad som kallas ”Dödsdansen”. Det är människor utklädda till skelett som dansar sig fram genom staden framåt natten. Dansen har sina rötter så långt tillbaka som 1400-talet då staden och många delar av Europa drabbades av digerdöden.

Sevilla bjuder på den största festen

Påskfirandet i Spanien är som störst i vackra Andalusien. I staden Sevilla finns det möjlighet att uppleva den största påskkarnevalen i landet. Tusentals människor klär ut sig i svarta eller vita kåpor och vandrar genom staden till heliga platser och mässor. Gatorna fylls med levande ljus och ljud som ger en extra stark känsla genom hela paradtåget.

Ståtliga tronos i guld

Under påskhelgen är det populärt runtom i Spanien att tillverka ståtliga pråmar, så kallade tronos. Ofta är de majestätiska byggnationerna utsmyckade med helgonfigurer tillverkade i guld och silver. Dessa tronos bärs fram på stadens gator under dagen av 40-50 personer. Att få vara med att bygga och utsmycka pråmarna anses vara en stor ära i Spanien. Endast de bästa hantverkarna från varje stad får vara med och bygga dessa vackra pråmar. Städerna fylls med ljud, ljus och stora marschorkestrar som spelar högtidlig musik medan pråmarna förs fram till besökares stora förtjusning.

Relaterade nyheter

”Våra cava är en reflektion av medelhavet”

I hjärtat av Katalonien ligger en av de främsta Cavaproducenterna…

I hörlurarna för vinälskaren

Podcasten har på senare år blivit en stor del av…