Tapas är ren kvalitet i litet format

Inför Internationella Tapasdagen kommer här några tips från Carlos Andrino, kock och sommelier på AVEQIA och tidigare gäst på Spanska VinerVi provar mer än gärna Carlos råd och testar sherry tillsammans med charkuterier!

Hej Carlos! Vad är tapas för dig?
Svår fråga, men jag skulle nog säga att en tapas är kvalitetsråvaror i ett litet format. Avskalat och rena smaker, och för mig handlar tapas om kvalitet. Det jag gillar med tapas är att du får hela smakspektrat, men samtidigt behåller du de rena smakerna, just eftersom du äter flera smårätter under en och samma middag.

Vilka är dina favoritråvaror?
Här måste jag svara att basvarorna är mina favoriter. Olivolja, smör, timjan, och vitlök är smaksättare som verkligen lyfter tapasen som helhet. Efter att jag flyttade till Sverige har jag verkligen börjat använda mer smör i min matlagning eftersom svenskar använder smör till nästan allt och älskar det.

Kan man säga att det finns någon huvudstad eller något ”tapasmecka”?
Nej inte direkt, tapas är väldigt utspritt över hela Spanien och finns överallt. Men du kan verkligen se hur både smaker och råvaror speglar sig i tapasen beroende på var i landet du äter den. Exempelvis innehåller norra Spaniens tapas mer kött än längst kuststräckorna, där är det snarare fisk och skaldjur som dominerar.

Om du bara får välja en – vilken tapa är din favorit?
Då skulle jag nog säga pulled pork con patata. En rätt som är enkel men som har allt.

 Har du några bra tapastips för amatörkocken?
Mitt bästa tips är att jobba med råvaror som är i säsong. Exempelvis är den gröna sparrisen som bäst just nu. Grilla den, slå en härlig ramslöksmajonäs till och servera tillsammans med lite riven Västerbottenost på toppen. Enkelt och fantastiskt gott. Att arbeta med råvaror som är i säsong ger verkligen de bästa förutsättningarna för att göra riktigt goda tapas.

Har du någon favoritkombination när det kommer till tapas och vin? Någon speciell råvara som passar något särskilt vin extra väl?
Charkuterier och sherry är en riktigt bra kombination. Det låter kanske som en lite udda matchning för vissa, men det är riktigt gott och smakerna gifter sig väldigt fint.

Till sist – hur kommer du att fira Internationella Tapasdagen?
Jag kommer att stå i köket och arbeta med tapas, såklart.

Relaterade nyheter

”Vin från Toro gör både livet och själen gladare, skål!”

Victoria Benavide arbetar på Bodegas Elías Mora. Vingården grundades år…

Spanska Vindagen 2016

Den 12 september arrangerades den välbesökta Spanska Vindagen på Operakällaren…