”Svenskar är mer öppna för nya smaker”

Gerard Batllevell Simó föddes för 43 år sedan i den lilla staden Falset, Priorat. Efter studier i marknadsföring och business i Barcelona och engelska i Salisbury så återvände han hem för att ta över sin familjs vingård – en passion som snarare vuxit fram än funnits där hela tiden. Vi har träffat Gerard för att prata om svenskarnas relation till vin, kommande trender och om att de bästa vinerna är de du delar tillsammans med någon.

När började ditt intresse för vin växa fram?

När jag kom tillbaka från England så bestämde jag mig för att ta över en liten vingård med Gernache-druvor som jag ärvde av min morfar. Jag köpte två vintankar som jag förvarade i källaren i vårt familjehus i Porrera och återställde det till en modern vinkällare. Till en början ville jag veta vad jag kunde göra med den gamla duniga druvan Gernache och lite Carignan, vilket blev födseln av vinet Les Eres 1999 och mitt intresse tog fart på riktigt.

Har du alltid vetat att det är vin du vill syssla med?

När du är född i området är du omringad av vingårdar och min familj har alltid varit involverad i vinkulturen. Det är svårt att inte influeras av det. Om jag ska vara ärlig så var det inte min dröm eller passion att göra vin. Jag minns de varma, tunga somrarna då jag fick hjälpa min morfar på vinfälten. Men nu har det vuxit till att bli min största passion och mitt liv.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

Jag vaknar alltid tidigt, runt klockan 06 och går antingen till källaren eller till vingården. Om jag inte reser förstås – vi exporterar 75% av vinerna vi gör och jag föreläser och marknadsför dem utomlands. Men egentligen all tid spenderar jag mellan källaren och vingården. Vi odlar 15 hektar vinrankor, så det kräver sitt jobb.

Du exporterar mycket vin till Sverige och gör regelbundna besök. Vad skulle du säga om Sveriges relation till spanska viner? Ser du ett ökat intresse?

Verkligen. Sverige är ett land jag besöker varje år, ibland flera gånger, sedan fem år tillbaka. Jag håller i vinsessioner för att marknadsföra mina viner och min gård i flera svenska städer. Jag ser en stor entusiasm och ett växande intresse för vad jag gör, vilket är jättekul. Särskilt från de som är med på de vinprovningar jag håller i. Det finns ett växande intresse för spanska viner, särskilt från Priorat.

Vad skulle du säga är de största skillnaderna mellan svenskarnas och katalanernas relation till vin?

Min erfarenhet säger att svenskar är mer öppna till att prova nya smaker och är inte lika brydda om prislappen på vinet – däremot kvaliteten på vinet. Svenskar är finsmakare. Katalanerna är mycket mer brydda om vinets prislapp.

Ser du några trender som är på gång när det kommer till spanska viner? Vad kommer vi att få se mer av i framtiden?

Absolut! Jag ser framförallt en stor växande trend i själva tillverkningsprocessen. Nya material och stilar där organiskt och biodynamiskt blir alltmer populärt. Men vår filosofi är fortfarande glasklar – att göra kvalitetsviner med maximal respekt för vinerna, vingårdarna och vår passion. Vi är ganska konservativa ur den aspekten.

Slutligen – vad är ett bra vin för dig?

Vin som berättar sin historia. Jag gillar viner som uttrycker området det kommer ifrån, viner med personlighet som du minns när glaset tar slut. Jag gillar dessutom viner som lagrats länge i ek, som är komplexa och långa, och uttrycker ren frukt. Antagligen för att jag är van vid Priorat-viner. Det finns ett ordspråk som jag gillar väldigt mycket, och det stämmer verkligen – ”det bästa vinet är inte det dyraste, utan det som du delar”.

Relaterade nyheter

Möt Spaniens kändis – tempranillo

Den mörkblå, näst intill svarta druvan tempranillo har sitt ursprung…

Upplev Kanarieöarnas vinkultur

Den prestigefyllda tidningen Wine Enthusiast Magazine har listat de tio…