”Sunt förnuft, kreativitet och passion. Det är min syn på gastronomi”

Carlos Andrino är kock och sommelier på AVEQIA. Han startade sin karriär på en liten restaurang i norra Spanien där han också upptäckte att sunt förnuft, kreativitet och passion var hans syn på gastronomi.

Passionen för matlagning och vin ledde till några års resande runt om i Europa där han jobbade på flera topprestauranger och 2013 kom han till Sverige. Vi har träffat Carlos som berättar om sina erfarenheter om mat och vin.

Vilken region i Spanien är din favorit? 

Ärligt talat så är min favoritregion La Rioja eftersom att det är den region där jag har utvecklats i rollen som kock. Där lärde jag mig att respektera råvaran och det är utan tvekan den region som lärt mig att njuta av de enkla sakerna.

Vilken typ av vin föredrar du?

Jag tycker allra bäst om de viner som produceras av olika lokala sorters druvor som uttrycker trovärdighet för området. Favoriterna bland de röda druvorna är Garnacha, Mazuelo, Mencía och Graciano. Bland de vita tycker jag om Viura, Palomina Fino, Xarello, Verdeja och vita Garnacha. För att nämna några.

Hur skulle du kombinera vin och mat?

Mat och vin kan kombineras på flera sätt. Om jag väljer ett rött vin gjort på Mazuelo, en druva från La Rioja, skulle jag servera Iberica som marineras med plommon, vitlök och timjan. Rätten tillagas på grillen tillsammans med olika variationer av rotselleri (färsk, inlagd och chips) och bräserad spenat med lagerblad, smörsås och picklade ramslöksbär.

Om jag väljer ett rött vin gjort på Mencía, en druva från Bierzo, skulle vinet definitivt serveras till en tartar gjord på viltkött med brynt smörmajonnäs, färsk Mizuna-sallad, ostronblad, fransk vattenkrasse och rostade hasselnötter med picklad svart trumpetsvamp.

Om jag väljer ett vitt vin gjort på den klassiska blandningen av Viura och Malvasia Riojana från La Rioja, skulle jag verkligen rekommendera att servera vinet till några färska kokta sparrisar med pocherat ägg, färsk tryffel, olivolja och flingsalt. Det är både enkelt och välsmakande. Och till det vita vinet gjort på Palomino Fino, en druva från Jerez, tycker jag att en god charkbricka med några ättiksgurkor passar alldeles perfekt.

Vilken region i Spanien tycker du att fler svenskar borde besöka?

Jag skulle definitivt rekommendera hela norra Spanien som ett kulturellt och gastronomiskt resmål för att upptäcka mer på djupet. Exempelvis Baskien, Kantabrien, Asturien och Galicien.

***

Se mer av Carlos på hans Instagram 

Relaterade nyheter

Upptäck Ibiza i sommar!

Ibiza är en paradisö i medelhavet som lockar turister från…

Spanskt för mustigt höstmörker

Den svenska sommaren har dröjt sig kvar, men hösten börjar…