Spanskt vin ökar i popularitet

Spanien är en av världens främsta vinproducenter och vi svenskar fortsätter att uppskatta de goda vinerna från det solrika landet. Årligen reser hundratusentals svenskar söderut för att uppleva Spanien. Många lockas av det varma klimatet och rika gastronomiska upplevelser. Och det vi upplever på semestern brukar vi vilja ta med oss hem.

Spanskt vin har fortfarande en speciell plats hos oss svenskar, vilket bland annat märks på Systembolaget där spanska viner haft och fortfarande har en självklar plats. Spanien är tillsammans med Italien och Frankrike de länder som exporterar mest vin till Sverige.

Rioja är den region i Spanien som producerar mest vin men Spanien är så mycket mer än bara Rioja. Varje region är unik och det märks i Systembolagets sortiment att allt fler spanska guldkorn letar sig in i det ordinarie sortimentet.

”Svenskarna älskar Spanien”

Vin ökar i popularitet och det märks framförallt inom tre områden. Vita viner, mousserande viner och ekologiska viner växer – och inte bara från Spanien. Vi svenskar är storkonsumenter av ekologiska produkter och det märks också bland vinerna vi köper. Under sista kvartalet 2016 såldes nära 50 miljoner liter vin på Systembolaget i Sverige varav mer än 10 procent var viner från Spanien.

”Redo att betala mer för bra vin”

För oss i Sverige är lådvinet, eller bag-in-boxen, en självklarhet både på Systembolaget och vid många middagar. Det syns också i försäljningssiffrorna där vi svenskar konsumerar nära 7,5 miljoner liter lådvin från Spanien, vilket är en ökning med 4,2 procent jämfört med 2014.

Samtidigt som vi svenskar älskar lådvin är det tydligt att vi också är beredda att betala lite mer för bättre viner. Det syns framförallt på prisklassen mellan 100 SEK – 200 SEK där försäljningen ökade med 44,5 % jämfört med föregående år.

De spanska dryckerna är populära och fortsätter att öka i popularitet. Redan idag kan du hitta goda viner i alla prisklasser hos Systembolaget – och fler blir det hela tiden. Läs mer här.

Vill du veta mer om rapporten? Kontakta oss här.

 

Relaterade nyheter

”Vin från Toro gör både livet och själen gladare, skål!”

Victoria Benavide arbetar på Bodegas Elías Mora. Vingården grundades år…

Upplev Spaniens färgstarka påskfirande

Snart är påsken här! Målade påskägg och häxor som flyger…