Spanska naturviner på frammarsch

Naturvinerna kan beskrivas som avantgardet inom vin. Den lilla och nischade marknaden har länge dominerats av franska och italienska viner, men nu har även spanjorerna börjat hitta till det alternativa sättet att göra vin och fler vinhus låter sitt vin spontanjäsa utan tillsatser.

Det som definierar ett naturvin är att druvorna odlas helt utan bekämpningsmedel, ekologiskt eller biodynamiskt. Vinet får sedan jäsa fritt utan tillsatser av fabriksjäst och inga andra tillsatser förutom små begränsade mängder av sulfit är tillåtna vid själva vinifieringen (omvandlingen av skördade vindruvor till själva drycken vin). Naturvin är dessutom ett klimatsmart alternativ.

Smaken

I och med den naturliga jäsningen så kan det ibland finnas en liten tendens till vinägerdoft och den naturliga jästen kan ge en viss förnimmelse av läder och ladugård. Låt nu inte detta avskräcka dig – det finns också en stor smakupplevelse inbakat i naturvinet och en helt ny smakpalett att upptäcka. I regel har naturliga viner ofta mer jordnära smaker och är lättare än industriellt vin och odlingsplats och årgångar spelar en avgörande roll. Dessutom är smakupplevelsen i den naturliga vinvärlden helt individuell. Ett nybörjartips är att testa din favoritdruva i naturvinsversion för att upptäcka helt nya och oanade smaker.

Spanskt naturvin

I Spanien är naturvinerna fortfarande i embryostadiet av sin expansion och mestadels är det unga vinmakare som hakat på rörelsen. Naturligt vin i Spanien är i stort sett alltid tillverkat av inhemska druvor, ett exempel på en sådan är abillodruvan. Många menar till och med att genom naturvin garanterar man en genuin representation av regionen och landet vinet kommer från.

Här hittar du två spanska vingårdar som producerar naturvin. Vinerna finns att köpa i Systembolagets beställningsortiment.

www.bodegamaranones.com/en

www.barrancooscuro.com

Källa: naturvinsguiden.se

Relaterade nyheter

Txakoli – Baskiens vita guld

Idag vill vi rikta strålkastarljuset på ett ljust, fruktigt och…

Följ min resa till Priorat

Ett nytt grepp kommer denna vecka att tas här på…