Spansk cider – fräsch dryck med lång tradition

Spansk cider vann nyligen priser i den internationella tävlingen Great Lakes International Cider & Perry Competition. Intresset för cider har ökat, men i Spanien är cider långt ifrån en ny trend. Tvärtom har cidern en lång historia. Den spanska cidern skiljer sig mycket från cider från andra delar av världen – inte minst den söta och kolsyrade svenska cidern.

Asturien och Baskien är de två regioner som står för huvudproduktionen av den spanska cidern. Både vädret och jorden i dessa regioner utgör en ideal plats för äppelodling. Det som utmärker den spanska cidern är att den är torr och har en hög syra. Varken socker eller andra sötningsmedel tillsätts, utan cidern fermenteras i en naturlig process. Den spanska cidern är traditionellt sett stilla och ofiltrerad och har ofta en mustig smak.

Fräschheten som kommer av den höga syrahalten i den spanska cidern gör den till en utmärkt dryck till middagen. Cider från Asturien passar bra med robust mat som mustiga grytor, och cider från Baskien med fisk så som torsk eller kött. Eller varför inte laga traditionell spansk mat med cider som ingrediens i maten? I vår receptbank hittar du recept på spanska klassiker med cider så som Chorizo a la sidra!

Kuriosa: ’Escaniar la sidra’ kallas konsten att hälla cider från en meters höjd, ner i ett vinklat glas. Varför man väljer att hälla upp cider på detta sätt? Syran i cidern är hög, och genom att syresätta drycken mildras syran och aromerna och smakerna förhöjs! Inte det lättaste, men något som kan få betydelse för dryckesupplevelsen!

Relaterade nyheter

Fira World Tapas Day

Nu är det endast två dagar kvar tills det är…

Dokumentärer om mat och vin som inspirerar i vintermörkret

Snö, kyla och is tar ett allt fastare grepp om…