Spännande regioner jag återvänder till

Hösten 1966 anlände Mariano Rodriguez med tåg till Stockholm från Salamanca och han har sedan dess varit en självklar del i mat- och vinsverige. Under åren har Mariano drivit sju restauranger och sedan mitten av 90-talet driver han Viña Española och Salmantinos Delikatesser.

Mariano har sedan ankomsten till Stockholm utbildat och inspirerat svenskarna att uppleva spansk gastronomi. Viña Española samarbetar med femtio utvalda vingårdar i Spanien och kan genom det erbjuda ett sortiment på över trehundra viner.

Vi besökte Mariano i hans lokaler i centrala Stockholm och fick en pratstund om Spanien, vin samt vilken region fler svenskar borde upptäcka.

Hej Mariano, tack för att du tar dig tid och träffar oss.

Det är bara roligt att få prata om spanskt vin som jag hoppas att ännu fler svenskar ska upptäcka.

Vad förde dig till Sverige?

En vän bodde här och jag var nyfiken på landet. Jag blev snabbt förtjust och upptäckte att det varken fanns god spansk mat och att de spanska vinerna som fanns här inte var speciellt bra. Jag ville ändra på det. Jag såg en möjlighet att introducera autentiska smaker från Spanien – och nu har det gått femtio år!

I över femtio år har du hjälpt svenskarna att upptäcka spanska smaker. Vad driver dig?

Jag älskar mat och dryck. Att laga mat är kärlek för mig och jag använder bara det bästa av det bästa. Det vill jag förmedla både med vinerna och maten jag säljer. Det är kvalitét! Och jag tycker fortfarande att det är väldigt roligt att träffa sommelierer och krögare för att visa de rika spanska smakerna.

Vilken region tycker du är mest spännande just nu?

Ribera del Duero och Galicien är två väldigt spännande regioner som jag gärna återvänder till. Båda har starka vintraditioner och man upptäcker ständigt nya smaker. Det finns en variation som jag uppskattar och som jag också vet att många svenskar gillar. Vinerna håller väldigt hög kvalité och idag finns många av dom att köpa på Systembolaget! Förutom de goda vinerna är också maten väldigt bra. I Ribera del Duero kan du äta fantastiskt lammkött och Galicien har de bästa skaldjuren i världen.

Är det någon vingård/bodega som du vill rekommendera?

Oj. Det finns väldigt många spännande vingårdar som gör goda viner. Viña Pedrosa är en vingård jag vill rekommendera som har en spännande historia.

Avslutningsvis. Är det något du saknar med din hemstad Salamanca?

Stadens fina Plaza Mayor. Att få sitta där med vänner i solen och röka min cigarr, njuta av ett gott vin och några tapas. Det kan jag sakna ibland.

Läs mer om Mariano Rodriguez

Relaterade nyheter

Spanska naturviner på frammarsch

Naturvinerna kan beskrivas som avantgardet inom vin. Den lilla och…

Årets julklappstips till foodien?

Fotografi: Taschen Den surrealistiska spanska konstnären Salvador Dalís kokbok Les…