Spanien, mitt älskade Spanien

IT och börsverksamhet har varit en stor del av Sara Wetterlings professionella liv fram tills 2016. Då tog allt en helomvändning och Sara valde att ägna all sin tid åt sitt företag Wine Stories. Vi har träffat Sara som berättar om sin passion för Spaniens mångfaldiga viner.

Sara, kan du berätta mer om Wine Stories?

Wine Stories är vinimportören med fokus på Spanien och dess mångfald med ledstjärnorna kvalitet och passion. Resan började 2014 med ett besök i Katalonien. Efter många kindpussar senare och övertygelsen att förmedla vinböndernas passion till mina kunder startades bolaget. Sedan starten har resorna mångfaldigats, banden till vingårdarna stärkts och ett allt mer utvecklat sortiment har tagits fram. Min vision är att erbjuda Sveriges intressantaste vinportfölj från Spanien och vinerna ska spegla Spaniens historia, utstråla sitt stolta ursprung, fina kvalitet och generösa mångfald.

Efter några år i branschen har du valt att fokusera på vinlandet Spanien. Varför just Spanien?

Av två anledningar. Dels för min koppling till Spanien genom tidigare arbete och vänner, men också för att spanska viner idag är underrepresenterade i Sverige. För ett tag sedan gick jag in i en medelstor Systembolagetbutik i Stockholm för att se över sortimentet av vita viner från Spanien. Jag hittade enbart två olika viner på flaska från Spanien, och det är därför vill jag visa vilka fantastiska viner som faktiskt produceras i Spanien.

Vad är det som är unikt för de spanska vinerna?

Att det finns en sådan otrolig mångfald. Det produceras vin i princip över hela landet. Man tänker att det är för varmt, men Spanien har flera höga bergskedjor som gör att möjligt att producera bra viner även i södra delarna. De yngre vinmakarna som tar över nu väljer i många fall att gå tillbaka till rötterna och jobba med inhemska druvor, men med hjälp av den äldre generationens kunskaper. Det blir spännande viner.

Vilken vinregion föredrar du helst?

Katalonien har gått rakt in i mitt hjärta. Mycket med anledning av att Barcelona var min hemstad under ett år och att jag nu har vänner där. Regionen är så varierande – storstadspulsen och möjligheten att besöka stränder, åka skidor eller cykla, uppleva kultur och små byar med all fantastisk mat. Och självklart att besöka vindistrikt från norr till söder. Kataloniens variation är helt otrolig och det speglar även vinerna därifrån.

Vad är ett bra vin enligt dig?

Jag föredrar ett vin som bär på en historia, då blir jag intresserad. De bästa vinerna är de som görs på inhemska druvor och speglar dess ursprung. Men det finns såklart undantag som alltid.

Avslutningsvis. Vilken region tycker du att fler svenskar borde besöka?

Många svenskar har redan besökt Katalonien i form av Barcelona, men min rekommendation är att våga ta er utanför stan. Bo i Sitges och ta dagsturer till alla fantastiska producenter i Penedes som producerar Cava och grymma stilla viner. Eller åk ytterligare söderut, bo i Tarragona och besök Priorat, Montsant, Terra Alta och Conca de Barbera. Eller varför inte besöka den vilda kusten norr om Barcelona och åka upp till den franska gränsen.

Sen måste jag också få slå ett slag till Galicien – det gröna Spanien – som erbjuder en vacker natur med dramatiska vyer. Där kan du sippa på ett glas Albarño vid kusten i Rias Baixas och sedan kan ni bege er inåt landet till de höga bergen och djupa dalarna i Ribeira Sacra och Valdeorras. Där får ni verkligen uppleva Spaniens landsbygd!

***

Vill du veta mer? Läs mer på Wine Stories hemsida, eller följ Wine Stories på Instagram och Facebook.

 

Relaterade nyheter

”Hänsyn och respekt för jorden ger kvalitetsviner”

Las Moradas de San Martin öppnade 1999 och ligger utanför…

Söta viner till gräddiga semlor

Glad fettisdag! Semlan har blivit ett stort samtalsämne bland det…