Söta viner till gräddiga semlor

Glad fettisdag! Semlan har blivit ett stort samtalsämne bland det svenska folket de senaste åren. Semmelwraps, tryffelsemla och prinsesstårtesemla – listan kan göras lång! Varje år dyker nya roliga kombinationer av den goda sötsaken upp. Spanska Viner tipsar om rätt dryck till dagens semla!

En grundregel finns när man ska välja dryck till en söt dessert. Drycken bör alltid vara något sötare än godsaken du bjuder på, annars kan vinet upplevas som bitter och syrlig. Ett vitt vin med druvig, fruktig och smakhöjande sötma är att föredra till semlan. Ett gott spanskt moscatelvin med lätt och avrundad smak fungerar också bra tillsammans med desserter.

Vi frågade vinjournalisten och Spanienexperten Johan Franco Cereceda om vilken dryck han föredrar till kvällens semla.

-En halvtorr sherry, Real Tesoro. Ett urläckert vin med fina nötiga toner, inslag av nougat och mandel med lång eftersmak i fint sötaktig, apelsinfruktig ton. Passar perfekt till en gräddig semla med tydligt inslag av mandelmassa.

Om du är speciellt förtjust i mandel, men kanske tycker att semlan är lite för gräddig och kraftig så kan vi tipsa om den spanska delikatessen Turrón de Alicante. Turrón är en nougatliknande sötsak med rostade mandlar och ett gott komplement till semlan på fettisdagen. Kolla in hela receptet här och förbered till kvällens bjudning! Tillsammans med Turrón de Alicante passar ett glas kallt cava.

Relaterade nyheter

På gastronomisk resa från Madrid till Barcelona

Spanien är ett av de mest vinproducerande länderna i världen…

Churros – Spaniens svar på den svenska våfflan

Imorgon är det dags att rota fram våffelgärnet och fira…