”Sherry är det mest mångfacetterade och komplexa vinet som finns.”

En bit utanför Jerez ligger Bodegas La Guita (Grupo Estevez). Den vackert belägna bodegan har producerat och lagrat sherry-sorten ”La Guita Manzanilla” i över 150 år. Området är känt för sin vita, kalkrika jord vid namn ”Albariza”, som är ideal för druvodling. Under ett besök på bodegan pratade vi sherry med Ignacio Lopez de Carrizosa.

Vilka sherry-trender ser du?

I takt med att vinintresset ökar världen över har olika typer av sherryviner, som tidigare har intresserat framförallt vinentusiaster, blivit mer och mer populära bland allmänheten. I och med detta kommer En Rama sherry, lagrad sherry och mindre kända sherrysorter så som Amontillado, Palo Cortado, Oloroso, Manzanilla Pasada, Moscatel, Pedro Ximenez etc., att få mer uppmärksamhet och förhoppningsvis bli mer lättillgängliga.

Hur skulle du beskriva sherry med en mening?

Sherry är det mest mångfacetterade och komplexa vinet som finns.

Vad är det som gör sherry så speciellt?

Ingen annan vinregion i världen erbjuder en sådan mångfald och mångsidighet. Mångfald då en och samma druvsort ger en otrolig mängd olika sherrysorter, och mångsidighet då det finns en typ av sherry för varje smak och tillfälle.

Hur skulle du servera sherry?

Servera alltid sherry i ett vinglas – sherryn ska avnjutas som det vin det är! Det finns sherrysorter för varje tillfälle, sorter som är underbara till mat, som avslutning på en måltid, eller på egen hand som en aperitif. Sherryvin är också fantastiskt att använda i cocktails – det ger en modern, innovativ twist till traditionella recept, som lockar även de mest kritiska konsumenterna.

Personligen älskar jag att ackompanjera mat med sherry och experimentera med spännande smakkombinationer. Ljusa sherry-viner ska serveras ordentligt kylda, medan mörkare sorter endast ska kylas något eller serveras källartempererade.

Om svenskar behöver veta en sak om sherry – vad är det?

Sherryvin är otroligt mångfacetterat och mångsidigt (och inte nödvändigtvis sött) – det går alldeles utmärkt att matcha sherry med rätter från det svenska köket!

Läs mer om La Guita. La Guita Manzilla går att hitta på Systembolaget.

Relaterade nyheter

Spansk cider – fräsch dryck med lång tradition

Spansk cider vann nyligen priser i den internationella tävlingen Great…

Upplev Spaniens färgstarka påskfirande

Snart är påsken här! Målade påskägg och häxor som flyger…