Rosa skimmer över Alla hjärtans dag-middagen!

Produktionen av roséviner från Spanien utvecklar sig ständigt. Ny produktion och noggrant utvalda druvsorter har ökat kvaliteten och nu finns ett stort utbud av smakhöjande rosé att finna på marknaden.

Rosévinets historia är relativt kort. Inte förrän på 1950-talet började gårdar från bland annat Navarra och Katalonien producera rosévinet som ett komplement till det röda vinet. Det var faktiskt författaren Ernest Hemingway som rekommenderade drycken till sitt sällskap och vinet fick då sitt stora genombrott. Under 70- och 80-talet ökade populäriteten än mer av det färgstarka vinet med sin fruktiga arom. Framgången hade dock sin baksida då det började framställas mycket rosévin av låg kvalitet.

I de norra delarna av Spanien görs idag bland de bästa rosévinerna i världen. Katalonien är en region som nått stor framgång i producerandet av drycken. På gården Portal del Montstant produceras ett av världens mest aktade roséviner som endast produceras på en druvsort, garancha. Men det är inte bara i Katalonien som det görs bra rosévin. I Rioja-regionen finns en fin tradition i framställandet av vinet. Även här produceras drycken på den populära garancha, men i kombination med druvorna temparillo och den vita druvan viura. Den här kombinationen av druvor ger vinet en fin, ljus laxrosa färg. Drycken från Rioja-regionen är mindre färsk och är mer komplex i sin smak då den lagras under en längre tid.

Det fruktiga och friska vinet passar i många tillfällen. Men tänk efter i vilket sammanhang du ska bjuda ditt sällskap rosevin på. Om du bjuder på en kall förrätt, exempelvis charkuterier och ost är ett torrt vin att rekommendera. Till huvudrätten är det att föredra ett halvtorrt vin som du kombinerar bra ihop med grillat kött, fisk eller skaldjur. Till dessert kan vi rekommendera ett sötare och mer fruktigt rosévin. Tänk på att vinet alltid bör ha en starkare sötma än desserten du serverar det till.

Relaterade nyheter

Johan är Årets Kock 2017

I juni 2016 hade vi förmånen att få smaka på…

Sommarens utbildning för dig som älskar Spanien

Fascineras du av Spanien som land, dess gastronomi och fantastiska…