Queimada – en mystisk halloweendrink från Galicien

Det susar i de sista löven som finns kvar i trädkronorna, det blåser kalla vindar och mörkret är din enda vän. Plötsligt är du inte längre ensam – var det någon som viskade? Du tittar dig omkring. På marken står en pumpa som påminner dig om att det är Halloween.

I helgen infaller Halloween. I Spanien firas Halloween inte minst i Galicien, där bland annat pumporna firas den 31a oktober (Noite dos Calacùs) med maskerad, lägereldar och ritualer för att nämna några aktiviteter. Från Galicien kommer också likören Oruja som har sin höjdpunkt under Halloween. Drycken är nära besläktad med Italiens Grappa och tillverkas på resterna från vinproduktionen i området, det vill säga skalet från druvorna, frön och stjälkarna druvorna sitter på. Likören har fått sitt namn efter vad det är, där oruja på spanska betyder just druvrester. Druvresterna läggs i slutna kärl där de först fermenteras för att sedan destilleras, där slutresultatet blir en 30–40 procenthaltig likör.

På Oruja görs drinken Queimada som är ett vanligt inslag i Galicien under Halloween. Traditionellt blandas Oruja tillsammans med kaffebönor, socker, citron och apelsinskal i en urgröpt pumpa, för att sedan hällas i ett stort kärl där drinken sedan tillsätts med sprit för att skapa eldslågor. Elden sägs framkalla häxor, demoner och andar enligt galicisk tradition. Genom uppvärmningen försvinner en del av alkoholen och smaken påminner om punsch med fruktiga inslag. En dryck vi tycker är värd att komma ihåg till nästa besök i Galicien!

Så här gör du din egen Queimada

För att göra din Queimada behöver du ett stort eldfast kärl, en lerkruka eller skål och en träslev med långt skaft. Specialgjorda Queimada-set med lerkruka, slev och skyddsglasögon går att finna på webbshoppar specialiserade på spansk mat.

Ingredienser

1 liter Orujo (kan ersättas med italiensk grappa)
1,5 dl  socker
Skal av en citron skuren i remsor
0,5 dl hela kaffebönor

Placera lerkärlet eller skålen på ett eldfast underlag eller på en kall utomhusgrill. Var noga med att ha ett stort lock för att kunna kväva flammorna.

Häll ca 4 matskedar Orujo och 1 matsked socker i ett litet glas och rör om för att lösa upp sockret och ställ sedan åt sidan.

Häll resten av Orujon och det resterande sockret i skålen och rör om. Tillsätt citronskal och kaffebönor och rör om igen.

Häll Orujo och sockerblandningen från glaset i sleven och tänd på. Flytta försiktigt sleven nära lerkärlet/skålen tills Orujo-blandningen i grytan fattar eld. Rör ofta tills flammorna blir blåa. Lägg locket över kärlet för att kväva flammorna. Servera varmt.

 

(Foto: Alain Crespo)

Relaterade nyheter

Hello World!

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or…

”Den nya generationen vinmakare vill hitta tillbaka till det unika och rötterna”

Under Spanska vindagen fick vi en pratstund med Göran Engquist…