Pulpo a Feira – en läckerhet från havet

Omfamnad av Atlantiska oceanen och saltvattenströmmar är nordvästra Spanien hjärtat för fisk och skaldjur. Varje år fiskar fiskare runt om i Galicien upp flera tusen ton av fisk, skaldjur och bläckfisk, där färska fisk-och skaldjursrätter är dagliga inslag på den galiciska menyn. En speciellt känd rätt från Galicien är Pulpo a Feira – kokt bläckfisk som tillagas hel.

Spanjorerna älskar bläckfisk av alla storlekar och sorter. I det spanska köket finns tre olika typer av bläckfiskar, pulpo, calamari och chipirones. Pulpo, den största av de tre är sinnebilden av en bläckfisk med åtta sugproppsförsedda armar.  Calamari är mindre och av den görs de kända bläckfiskringarna.  Den tredje sorten, chipirones är en liten minibläckfisk som oftast friteras och äts som tapas.

Kanske låter det konstigt att tillaga bläckfisken hel, det vill säga precis som den är, i kokande vatten. Men faktum är att bläckfisken, pulpo, tack vare tillagningen blir så mör att köttet nästan faller isär. Den optimala bläckfisken för rätten är liten och fortfarande ung (inte större än en hand), där bläckfiskana tenderar att bli mindre möra med ålder och storlek. På torgen i städerna runt on Galicien är det inte ovanligt att se stora kokande grytor där rätten tillagas direkt efter uppfiskning. Ett annat sätt att få bläckfisken mör är att frysa den minst 24 timmar innan tillagning, där båda metoderna fungerar lika bra. Enligt det traditionella receptet kokas bläckfisken hel (ibland skärs vissa delar som huvudet bort) i saltat vatten tills köttet blivit mjukt, för att sedan skäras upp i tunna skivor och serveras med citron, salt, persilja, olivolja och paprikapulver. Rätten serveras ofta med kokt potatis skuren och serverad på samma sätt som bläckfisken.

Pulpo a Feira (eller Pulpo a la Gallega som rätten heter i resten av Spanien) bör ätas direkt efter tillagning och vi rekommenderar det vita lokala vinet Albariño. Vinet är fräscht med toner av grapefrukt som passar utmärkt tillsammans med bläckfisk.

Relaterade nyheter

En spansk ostresa

Ett vanligt inslag på det spanska matbordet är ost. Ost…

Det spanska vinavantgardet

Naturvinerna kan beskrivas som avantgardet inom vin. Den lilla och…