Pilgrimsvandra i Spanien

Spanien är så mycket mer än goda viner och paella. Som ett av de bergigaste länderna i Europa är miljön storslagen. Varför inte leva och andas det spanska landskapet fullt ut med en upplevelse utöver det vanliga – pilgrimsleden ”El Camino de Santiago”.

Vandringen, som är runt 30 dagar, tar dig 80 mil från franska Saint Jean Pied de Port vid Pyrenéernas fot till Santiago de Compostela på spanska atlantkusten. Det är en uråldrig led och redan under 800-talet började pilgrimer vandra till aposteln Jakobs grav i Santiago de Compostela.

Leden börjar storartat genom att korsa Pyernéerna, gå genom skogar och över fält, förbi medeltida och romerska arv, förbi otaliga små pittoreska byar och städer. Dessutom passerar man vindistriktet La Rioja på vägen.

Som pilgrim lever man spartanskt. Packar sin ryggsäck varje morgon, går från det härbärge man sovit på över natten och äter frukost på något av de caféer som ligger längst med vägen. Till middag erbjuds pilgrimsmenyer överallt för runt 90 kronor inklusive vin.

Det är med stor stolthet man hämtar ut sitt pilgrimsbevis. Många menar att det är en upplevelse som är svår att beskriva med ord. Ett fantastiskt äventyr med spännande möten längst en väg med all sorts natur och vackra vyer. Meditativt, socialt och utmanande på samma gång.

Pilgrimsvandringen kan genomföras när som helst på året, men vill du minimera risken för dåligt väder är sommarmånaderna att föredra. Låter det lockande? Det tycker i alla fall vi på Spanska viner. Här eller här kan du läsa mer och boka ditt kanske hittills största äventyr.

Relaterade nyheter

”Vi skapar unika viner från bortglömda områden”

I de andalusiska bergen utanför Malaga ligger den lilla byn…

Är du fortfarande på julklappsjakt?

En inspirerande bok är den perfekta klappen för varje mat-…