På gastronomisk resa från Madrid till Barcelona

Spanien är ett av de mest vinproducerande länderna i världen och toppar listorna av bästa vinländerna. Från norr till söder och öst till väst hittar du grönskande vingårdar med mängder av olika druv- och vinsorter. Följ med oss på en gastronomisk resa med tips inför din vistelse i vårt älskade vinland.

Ribera del Duero                                                      

En timme norr om Madrid finner du regionen Ribera del Duero som är välrenommerad världen över tack vare dess framställning av Tempranilloviner. I regionen är turism en växande industri och därför kan det vara en god idé att förskottsreservera ditt besök på vingårdarna eller åka med ett företag som anordnar turer till vingårdar. En av de större vingårdarna Bodegas Portia är öppen för allmänheten och i deras restaurang kan du smaka på lokala specialiteter.

Rioja

Ett besök i Rioja är ett besök i en av världens bästa vinregioner med bergområden där druvan Tempranillo stortrivs. Den höga höjden som druvorna odlas på gör vinet syrligt, vilket gör det möjligt att lagra vinerna under lång tid. Den populäraste tiden på året att besöka vingårdarna i Rioja är under hösten då druvorna skördas.

I Haro ligger regionens största vingård, Bodegas Muga, som också den har öppet för allmänheten och erbjuder guidade turer på engelska. Ett besök på Bodegas Muga ger en översiktlig bild av hur processen för Rioja-viner produceras. Utanför Haro ligger Bodegas Baigorri. Där du kan gå en rundtur som slutar i en unik restaurang där du kan avnjuta en lunch beståendes av specialiteter från Rioja.

San Sebastian

Strandstaden med totalt 16 Michelinstjärnor är paradiset på jorden för den som älskar mat och dryck. I övriga Spanien äter man tapas, men här handlar det hela om pintxos och då etiketten för pintxos skiljer sig från tapas rekommenderas förstagångsbesökaren att gå med på tur för att bli acklimatiserad. Runt om i staden finns det många barer och det kan var överväldigande för förstagångsbesökare.

Lokalbefolkningen i staden använder sig av uttrycket ”lite men ofta” för att förklara den vinkultur som råder. Som besökare i San Sebastian rekommenderas du att beställa det lokala vita vinet txakoli. Txakoli är fräscht, krispigt och uppfriskande. Då staden ligger nära Riojaregionen bör du även passa på att smaka Crianza, ett rött vin som lagrats lite längre. Är det en varm sommardag kan även en god och kall spansk öl passa lika bra om man känner för det.

Barcelona och Penedès

För dig som reser till Spanien för första gången är nästan Barcelona ett måste, eller inte bara nästan utan det är ett måste. Arkitekturen i Barcelona är i sig självt värt ett besök och försäkra dig om att förboka biljetter till Antoni Gaudís mästerverk La Sagrada Familia och Park Güell. Runt om Barcelona hittar du även mängder av restauranger med något som stillar de flesta begär – du kan välja på allt  från paella och skaldjur vid stranden, biff, tapas och Michelinrätter.

Endast 40 minuters bilresa tar dig från Barcelona till fantastiska Penedès som är en av de äldsta vinregionerna i hela Spanien. Det är också en av de två regioner som får producera cava. Tack vare fransmännen såg spanska vinodlare på 1800-talet chansen att producera sin egen motsvarighet till champagne- Vinodlarna använde sig av lokala druvor för att skapa mousserande vin med Champagne-metoden och vinet fick namnet cava, som idag är känt över hela världen.

I Penedès finns det mer än 200 vingårdar som producerar cava och många av dessa är öppna för allmänheten och erbjuder rundturer på engelska. Under en rundtur på exempelvis Parés Baltà får du följa med genom vingårdens organiska och biodynamiska tekniker som inkluderar 500 får som göder odlingsfälten och äter upp resterna av vinskinnen. Då endast hälften av vinproduktionen i regionen är cava innehåller provsmakningen som avlsutar rundturen även andra mousserande viner.

Relaterade nyheter

Fem fina spanjorer till julbordet

Johan Franco Cereceda är en av Sveriges mest vinkunniga journalister….

”Våra viner är sol på flaska”

Ronda är framförallt känt för en sak. Det är här…