Möt Spaniens kändis – tempranillo

Den mörkblå, näst intill svarta druvan tempranillo har sitt ursprung i vindistriktet Rioja. Även om druvan är mest känd genom Rioja där den utgör basen i de flesta viner, odlas den även i distriktet Ribera del Duero, där den även kallas ”tinta del país”, som på spanska betyder ”landets röda”.

Visste du att namnet tempranillo kommer från det spanska ordet ”temprano” och betyder ”tidig”. Anledningen är att tempranillo skördas flera veckor tidigare än de flesta andra druvsorter. Generellt sett trivs tempranillodruvan bäst på högre höjd i kalkrik jord. Då druvan odlas i kyligare klimat framstår den som syrlig och elegant i smaken. De druvor som odlas längre söder ut har en djupare färg och mycket sötma.

Tempranillo förekommer oftast i blandningar med druvorna Garnacha, Carignan, Graciano, Merlot och Cabernet Sauvignon. Tempranillo är  ganska neutral i smaken och lagras därför ofta på ekfat för att utveckla mer karaktär. Tonerna i vinet kan beskrivas som om allt från jordgubbar, svartvinbär och körsbär, till torkade plommon, choklad och tobak. Eftersom tempranilloviner tenderar till att vara något kryddiga i sitt slag, gör de sig utmärkt till en mustig paella med chorizo. Vinet passar även till rätter med kyckling, gris och i synnerhet till lamm. För den som känner sig extra äventyrlig kan vi rekommendera att dricka tempranillo tillsammans med indiska lammrätter med bas av yoghurt och tomat och med kryddor som ingefära, vitlök, yoghurt, röd chili, kardemumma, kanel, färsk koriander och mynta.

Relaterade nyheter

Följ min resa till Priorat

Ett nytt grepp kommer denna vecka att tas här på…

Johan är Årets Kock 2017

I juni 2016 hade vi förmånen att få smaka på…