Låt oss presentera Murcia – ett av Spaniens äldsta vindistrikt

Lördag den 23 september är det dags för Spanska Vindagen. En av utställarna är regionen Murcia som är granne med Andalusien och Castile la Mancha. Murcia är särskilt känt för sina vindistrikt DO Bullas, DO Jumilla och DO Yecla.

I norra Murcia ligger DO Jumilla. Redan 1966 blev det utsett till ett officiellt vindistrikt och är idag ett av Spaniens äldsta. DO Jumilla är mest känt för sina röda viner. Medelhavets inverkan på klimatet i distriktet med långa varma somrar och kalla vintrar bidrar till att vinerna blir välbalanserade och av hög kvalitet.

I nordöstra Murcia ligger DO Yecla. Här växer vinodlingarna 400 till 800 meter över havet. Majoriteten av alla druvor i Yecla är Monastrell. Andra druvor som är tillåtna att odlas i området är bland andra Garnacha, Tempranillo, Merlot, Cabernet Sauvignon och Syrah.

DO Bullas i sydöstra Murcia besitter ett mikroklimat, vilket innebär att både jordarna och nederbörden skiljer sig mycket åt i regionen som därför har delats in i olika subregioner. I DO Bullas odlas druvorna Monastrell, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Tempranillo, Garnacha, Monastrell, Macabao och Airén.

Murcia kallas även ”Europas fruktträdgård” tack vare dess apelsin och citronodlingar. Här är jordbruket den största inkomstkällan näst följt av turismen som börjar ta fart på allvar eftersom området erbjuder många vackra stränder och strålande sol.

Relaterade nyheter

Queimada – en mystisk halloweendrink från Galicien

Det susar i de sista löven som finns kvar i…

Kalkonens röda och vita vänner

Julen är här och julafton väntar runt hörnet. I Spanien…