”Kom ihåg en sak. Sherry är ett vin”

I Andalusiska Jerez finns en rad bodegor som under lång tid producerat sherryviner av hög kvalitet. Sherrytraditionen är stark i regionen och det finns flera vinhus med lång historia. En av dem är Bodegas Tradicion. Sherryviner av det sötare slaget har funnits i Sverige under lång tid men inte i någon stor utsträckning. Det är en vintyp med bredd och rikedom i både variation och smak. Lorenzo Garcia-Iglesias, en av de ledande personerna på Bodegas Tradicion, tog sig tid att svara på några frågor om sherry och varför vi svenskar behöver få upp ögonen för det goda vinet.

Vilka sherry-trender är aktuella?
Sherry är trendigt just nu. Det har kommit att bli en gammeldags vintage-produkt. Det är elegant och tjusigt och det gläder mig att fler unga hakar på trenden – både i och utanför Spanien.

Hur skulle du beskriva sherry för en vanlig vinkonsument? 
Sherry är ett vin och det behöver inte vara sött som många tror. Jag tycker att det är ett av de mest unika och  mångsidiga viner i världen. Därför kan det kombineras med många typer av olika maträtter.

Vad är det som gör sherry så speciell?
Aromerna och smakerna är otroliga och enastående. Det är ett vin som inte är knutet till aperitif eller dessert. Det finns en mängd olika typer av stilar och en bred variation av stilar, från torr till väldigt söt. Från ung och fräsch till lagrad och koncentrerad.

Hur skulle du servera sherry?
I ett vitvinsglas. Inte nedkyld. Tillsammans med mat.

 

 

Relaterade nyheter

”Våra cava är en reflektion av medelhavet”

I hjärtat av Katalonien ligger en av de främsta Cavaproducenterna…

Fyra frågor till Johan Backeus – Årets kock

Foto: Madeleine Landley Efter fem års tävlan och fyra topplaceringar,…