”Jag valde inte Priorat. Det var Priorat som valde mig”

I frodiga Priorat ligger vingården Clos I Terrasses. Den grundades bland annat av Daphne Glorian som är en vinälskare och passionerad perfektionist. Hon köpte fyra branta, terrasserade vingårdar och skapade Clos Erasmus år 1990 som gården först hette. Tidigare i vår hade vi förmånen att träffa Daphne under ett besök i regionen.

Vad kan du berätta om Clos I Terrasses?

Idéen till min vingård föddes en eftermiddag av en slump och var inledningsvis mer av ett äventyr än ett företag. Mitt mål var då, liksom nu, att fånga Priorat i en flaska nära ursprunget. Nära marken där vinet kommer ifrån. Därför har jag valt vara autentisk och producera mindre volymer.

Vad skiljer dina viner från övriga i regionen?

Varje vin påverkas av sin vinmakare, vare sig det eller medvetet eller inte, och så är fallet även med mina viner. Jag gillar autentiska viner där den vilda karaktären finns kvar. Clos Erasmus är juvelen i vår produktion men lillebror Laurel är minst lika bra. Den är vänlig, har karaktär och ett visst allvar. Laurel är också mer tillgänglig och väldigt prisvärd.

Varför valde du att bosätta dig i Priorat?

Jag valde inte Priorat. Det var Priorat som valde mig. Det som gör det så speciellt är det dramatiska, hårda och vackra landskapet, skifferjorden som producerar de djupaste, intensiva vinerna.

Vilken är din favorit druva?

Grenache. Det är söderns Pinot Noir med temperament och fantastiskt när du är på gott humör.

Är det någon speciell trend du ser bland spanska vinproducenter?

Självförtroendet bland spanska vinmakare ökar och allt fler vågar gå sin egen väg istället för att göra det förväntade. Det finns en ökad nyfikenhet för flera regioner och flera tar steg nu för att utveckla sin egen stil. Det är positivt.

Vilken region tycker du är den mest intressanta just nu?

Priorat självklart. Men också nya Mentrida och Sierra de Gredos.

Varför ska svenskarna välja ett spanskt vin före något annat?

Spanska viner erbjuder ett fantastiskt värde och det rika utbudet bland spännande regioner gör att det faktiskt finns ett spanskt vin för alla.

I Sverige Läs mer om Clos Erasmus

I Sverige kan du beställa Clos Erasmus goda röda vin – Laurel på Systembolaget.

Relaterade nyheter

Upplev Kanarieöarnas vinkultur

Den prestigefyllda tidningen Wine Enthusiast Magazine har listat de tio…

Fyra frågor till Johan Backeus – Årets kock

Foto: Madeleine Landley Efter fem års tävlan och fyra topplaceringar,…