”Hänsyn och respekt för jorden ger kvalitetsviner”

Las Moradas de San Martin öppnade 1999 och ligger utanför den spanska huvudstaden. Isabel Galindo gav oss en guidad tur genom den frodiga och vilda vingården. Regionen har ett kulturellt arv inte minst till den spanska guldåldern där även namnet hämtats. Namnet Las Moradas är titeln på Sankta Teresas sista bok. 

Vad kan du berätta för oss om Las Moradas de San Martín?

I Las Moradas har vi filosofin att återskapa de ursprungliga och naturliga varianterna av Garnacha. Vi arbetar med organisk vinodling och våra vingårdar i bergen har sandiga jordar med inslag av granit. För oss är det viktigt att vi tar stor hänsyn och respekt för druvan och våra marker eftersom den ger viner som kan lagras och bli till kvalitetsviner.

Vad gör Madridområdet speciellt för att odla druvor och producera vin?

Traditioner! Sedan 1200-talet har det odlats olika sorters druvor i området San Martin de Valdeglesias.

Vilken är din favoritdruva och varför?

Garnacha. Det är en nationell druvsort som är anpassad till klimatet här och har en utmärkt surhet och karaktär.

Hur skulle du beskriva era viner?

Våra viner har en hög karaktär och personlighet och med uttryck av Garnachas variationer. Vi producerar våra viner enligt den långsamma och naturliga processen. Produktionen sker utan filtrering.

Har du någon favorit? Och vilken skulle du rekommendera till de svenska konsumenterna?

Initio. Och jag skulle även rekommendera Initio 2010 till svenskarna. Det är ett mycket bra vin från hjärtat av vår vingård. Det är ett elegant, mineraliskt och levande. Och ni kan få det till ett riktigt bra pris.

Det har hänt mycket inom den spanska vinindustrin under de senaste åren, finns det några särskilda trender värda att hålla ett höga på?

Det som är mer intressant för mig är trenden med kvalitetsviner. Att det blir mer populärt att producera viner med mer karaktär. Viner som är naturliga och ekologiska. Att även låta markens speciella uttryck framträda mer är intressant. Just den trenden är vanligare bland de mindre vingårdarna.

Vilken spansk vinregion tycker du är den mest intressanta just nu?

Alla regioner är intressanta med sina inhemska druvsorter. Jag tycker om mitt område i Madrid, Sierra de Gredos, men även Priorat och Bierzo.

Varför ska svenskarna uppleva mer spanskt vin?

För att Spanien har ett perfekt klimat för vingårdar och att Spanien har en kultur av viner som är magnifika. De spanska vinerna har ett väldigt bra pris sätt till dess kvalitet. Jag föredrar att betala lite mer för att få ett gott vin och kunna njuta av det.

Relaterade nyheter

På gastronomisk resa från Madrid till Barcelona

Spanien är ett av de mest vinproducerande länderna i världen…

Framstående spanska vinproducenter

Spanien är ett av världens ledande länder inom vinproduktion. Är du…