Fyra frågor till Johan Backeus – Årets kock

Foto: Madeleine Landley

Efter fem års tävlan och fyra topplaceringar, erövrade Johan Backeus äntligen den prestigefyllda titeln Årets kock 2017, den 34:e i ordningen.

Hur var det att äntligen vinna?

Det hela gick så snabbt, man är ju superkoncentrerad under de fem timmar som man har på sig att tillaga maten. När de ropade upp mitt namn så förstod jag knappt vad som hänt men sen infann sig glädjen över segern.

Hur blir man en vinnare?

Jag vill ju inspirera och visa var jag är i min matlagning. I början hänger allt på det recept och den bild man skickar in till tävlingen och som bedöms anonymt av juryn. När det urvalet är gjort går 18 personer vidare.

Två och en halv månad innan finalen får man reda på vilka rätter som ska lagas vid finalen. Det absolut svåraste är att fatta beslut om vad som vad som ska lagas och att inte komplicera det hela. Man vill ju visa upp så mycket. ”Kill your darlings” är konceptet.

När menyn väl är satt börjar man träna på rätterna och att bryta ner dem i delmoment och framför allt att tidsträna. Det gäller ju att få fram de goda smakerna med perfekt resultat på utsatt tid. Jag gjorde tre stycken tidsträningar där jag lagade alla rätterna dagarna innan finalen. Och när tävlingsdagen väl kommer är det bara att köra!

Vad innebär titeln Årets kock för dig?

Årets kock ska stå för något viktigt och bra och med titeln kommer också ett ansvar. Jag hoppas att kunna vara en bra förbild och att förvalta titeln på bästa sätt. Rent professionellt fungerar titeln som en dörröppnare.

Vad blir nästa steg för dig nu?

Tävlingsmässigt så tar jag sikte på VM. Men drömmen är att i framtiden öppna eget tillsammans med min sambo. Helst i hemstaden Sundsvall.

 

Om Johan Backeus

Från: Sundsvall
Född: 1986
Bor: Bromma
Utbildning: Restaurangskolan i Sundsvall
Jobbar på: Aveqia, Stockholm
Jobbat på: Gondolen, Restaurang BAR och Restaurang Lux samtliga i Stockholm
Favoritgrönsak: Purjolök och pepparrot
Äter helst: Fläsk med potatis och löksås

 

Vill du laga Johans vinnarrätter? Klicka på bilderna nedan för att ladda ner recepten.

Fem vegetariska smårätter. Foto: Måns Jenssen
Bakad fasan i smen, glaserat lår, svamp och mandelmüsli, blomkål samt skysås smaksatt med ingefära och Umeshu. Foto: Måns Jenssen.

Relaterade nyheter

Är du fortfarande på julklappsjakt?

En inspirerande bok är den perfekta klappen för varje mat-…

Möt Spaniens kändis – tempranillo

Den mörkblå, näst intill svarta druvan tempranillo har sitt ursprung…