Framtiden stavas terroir

Under Spanska vindagen 2017 passade vi från Spanska Viner på att ställa några frågor om spanska vintrender till några av utställarna. Den här gången har turen kommit till Johan Lidby Vinhandel där vi fick oss en pratstund med Josef Andirik. Johan Lidby Vinhandel arbetar främst med småskaliga vinproducenter som är familjeföretag.

 

Vilka är de rådande trenderna inom spanskt vin just nu? – Jag ser en tydlig trend mot viner i en lättare, friskare och mer transparent stil. Dels från de atlantinfluerade distrikten i Galicien, Baskien och Kanarieöarna, samt från viner producerade på hög höjd, främst då Garnacha och Mencía. I mer sydliga delar av landet börjar också viner odlade på hög höjd få allt större uppmärksamhet, till exempel i området Valencia. Produktionen av ekologiska och biodynamiska viner fortsätter att öka. Förutsättningarna för ekologisk odling är väldigt bra i stora delar av Spanien, men mer utmanade i de områden som ligger vid atlantkusten där man till viss del får anta en mer pragmatisk hållning.

Är det någon specifik druva eller druvor som är särskilt intressanta just nu? – Jag skulle i dagsläget säga Mencía. Det är en druvsort som på ett väldigt bra sätt speglar den terroir* där den odlas. I till exempel Ribeira Sacra så kan den ge viner med en nästan Burgundisk elegans och fräschör medan den i Bierzo ger ett kraftfullare och kryddigare uttryck. I båda fallen oftast med en mycket fin mineralitet.

Vilken spansk region/regioner tycker du är mest intressanta just nu och varför? – Det finns många intressanta regioner där det händer mycket spännande på vinfronten men mitt svar idag blir Galicien. Klimatet och terroiren stämmer perfekt med den rådande trenden om svala, friska och eleganta viner. Här gör man dessutom både röda och vita viner av yppersta kvalité vilket få andra regioner i Spanien lyckas med.

Vilken blir morgondagens trend? – Sherry är en bubblare och jag tror att fler kommer arbeta mer med terroirdrivna viner. Tänk utvecklingen i Champagne med flera mindre odlare som fokuserar mer på terroir än blends, tror att vi kommer se mer av det även i Jerez. Misstänker dock att det kommer vara en trend som är begränsad till en liten krets av vinintresserade. I övrigt så tror jag att de idag rådande trenderna nämnda ovan kommer att fortsätta att vinna mark de närmaste åren.

Vad dricker du helst själv? – Svår fråga. Det beror ju förstås väldigt mycket på humör samt i vilket sammanhang man ska dricka vinet. Men om du frågar vad jag är sugen på att korka upp ikväll så blir det en flaska Guímaro Finca Pombeiras ifrån Ribeira Sacra!

 

 

Läs mer här om hur utställaren Göran från Spirit of Avalon ser på spanska vintrender

 

*Uttryck som beskriver en geografisk plats med dess karakteristiska kvalitéer. Inkluderar även platsens traditioner och kultur.

Relaterade nyheter

Hello World!

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or…

Buñuelo – delikat bakverk på Kakans dag

Den populära ”bunuelo” är en lätt och fluffig kaka som…