Ferran Centelles siar om spanska trender

Under Spanska Vindagarna i september fick vi äran att lyssna och lära av Ferrán Centelles, tidigare sommelier på omtalade elBullí och Spanienspecialist för Jancis Robinson.

Vi fick till en liten pratstund där Ferran gav oss en närmare inblick i det moderna Spanien och vad som sker i spanska vinscenen. 

 

Vilka anser du är de nuvarande trenderna för spanska viner?

Spanien lever just nu i en fantastisk tid mellan det traditionella och de klassiska sätten att producera vin i kombination med de nya trenderna. Det är många nya trender; de småskaliga varianterna har hittat tillbaka och skapar uppmärksamhet på nytt. Vita viner börjar produceras med hög precisionsteknik vilket bidrar till nya texturer som är relativt okänt i Spanien tills nu.
Vinerna från en enstaka vingård eller från ett större område är också en aktuell trend, lika så mousserande viner med längre lagringstid.

 

Finns det någon druva eller druvor som är särskilt intressanta?

Finns många, har svårt att bestämma mig. Men bland de gröna druvorna har vi Treixadura, för sina aromatiska och väldoftande viner. Ytterligare har vi Godello de Gran Textura, den lagrade Viura eller Xarel.lo på fat, som också är anmärkningsvärda sorter.

Hos de blå vindruvorna finner vi de delikata och fina Garnacha och Carignan. Värt att nämna är även Mencia Atlanticas del Bierzo, den kraftfulla Monastrell eller Tempranillo från de gamla vingårdarna.

 

Vilken spansk region/regioner tycker du är mest intressanta just nu och varför?

Navarra och deras norra vingårdar som producerar profilviner av lättare karaktär. De röda från Ribeira Sacra eftersom det är den mest imponerande regionen och landskap med en enorm kvalitet.
Jerez på grund av sin satsning på icke starkviner och Montsant för sin höga kvalitet och fantastiska priser.

 

Vad blir morgondagens trend?

Att dela in och avgränsa markerna verkar vara en trend hos DO´s som är här för att stanna.  Ett fantastiskt arbete har gjorts i att förstå geologin i området och vilken effekt topografin har på klimatet. Allt detta i syfte för att producera och marknadsföra viner som är närmare sin terroir.

 

Vad föredrar du själv att dricka?

På senare tid har det blivit en hel del vita viner. Jag älskar de nya Txakoli och Albariño vinerna, eller en lagrad flaska gjord på Xarel.lo!

Relaterade nyheter

Michelinstjärnregn över Spanien

Bild: Lasarte Restaurant (@lasartebcn) Under en festlig ceremoni i Girona…

Paella – äkta spansk husmanskost

Vad är väl mer spanskt än en härlig saffransdoftande paella?…