”Ett vin ska vara uppfriskande”

Britten Olly Bartletts passion för goda drycker har funnits sedan barnsben. Ett stort intresse för kaffe var ingången till en värld av olika smaker. Efter år av kaffepassion och tävlingar på nationell nivå väcktes nyfikenheten för något annat. Några goda vänner i London öppnade en dörr mot nya smaker och en värld av vin.

Hej Olly! Berätta kort om dig själv.

Jag kommer från Storbritannien och har en lång bakgrund inom mat och dryck. Kaffe fångade mitt intresse tidigt och jag har både arrangerat provsmakningar och vunnit nationella tävlingar i just kaffe. Efter ett par år kände jag att det var dags för något nytt och min nyfikenhet för smaker gjorde att jag blev intresserad av vinvärlden. Att ta steget till att jobba med vin kändes som en naturlig reaktion. Via olika vinbarer och importörer i London så tog kärleken mig till slut hit till Sverige. Idag jobbar jag på Winetrade där min tid fördelas mellan att jobba med två av mina favoritdrycker – vin och öl.

Du säger att steget till vin kändes naturligt. Hur menar du då?

Det finns en rikedom i smaker för både kaffe och vin. Produktionen påverkar slutresultatet. Var druvan eller bönan har växt till exempel. Jorden, mineraler och så mycket annat påverkar. Vi människor uppfattar också smak olika vilket gör det spännande att jobba med.

Spanska viner är på frammarsch. Har du någon favoritregion?

Oj. Vilken svår fråga! Det är flera regioner som jag både återkommer till och vill rekommendera. Just idag är det fyra regioner jag tänker på. Sierra de Gredos är ett väldigt spännande område. Bergen, området och den unika miljön sätter verkligen sin prägel på vinerna.

Galicien är ett annat område som jag verkligen tycker om, och inte bara de friska vita vinerna. Det finns väldigt spännande röda viner, inte minst från inlandet i Galicien, som fler borde upptäcka. Teneriffa är en fantastisk ö med anrika viner med mycket smak. För mig är det galet spännande. Det finns variation och lätthet i dessa mineralrika vita viner som passar perfekt för oss i Sverige.

Och slutligen. Jerez är en plats som fler borde besöka. Sherryviner är missförstådda i Sverige och fler borde ge dem en chans. Det är ett vin som passar perfekt för mat.

Vad är unikt för spanska viner?

Spanien erbjuder väldigt många goda viner och jag tror ärligt att svenskarna behöver förstå hur bra spanska viner faktiskt kan vara. Att titta bortom de billiga vinerna som ger huvudvärk. Vi (på Winetrade) jobbar hårt för att visa bredden, smakerna och de unika vinerna från Spanien.

Just nu är det väldigt spännande i Spanien då det dels kommer allt fler unga vinmakare som går sin egen väg. Jag ser en trend i hela Europa där unga möter det gamla.

Vilken region borde fler svenskar besöka?

Många svenskar besöker Spanien redan idag. Fler borde ta sig tid att besöka Andalusien och Jerez. Uppleva bergen och de goda vinerna på Teneriffa. Galiciens storslagna natur är i sig värt ett besök.

Vad är ett bra vin för dig?

Ett vin ska vara uppfriskande att dricka. Så enkelt är det.

Läs mer om Olly Bartlett och Wine Trade

Relaterade nyheter

”Våra cava är en reflektion av medelhavet”

I hjärtat av Katalonien ligger en av de främsta Cavaproducenterna…

Kär smårätt har många namn

Tapas. Pinchos. Pintxos. Vad är egentligen skillnaden mellan dessa smårätter?…