”Druvan är en gåva från naturen”

Äventyret började i marken och med en respekt för en biologisk mångfald. Redan 1992 började Carlos Gosálbez och Estrella Orti plantera och odla på vingården strax utanför Madrid, och det var varit med ett speciellt mål. Under våren fick vi möjligheten till ett exklusivt besök på den unika vingården.

Vad kan ni berätta om Qubél?

Vi påbörjade verksamheten här 1992 och det har varit med målet att kunna dela en upplevelse som återförenar människor med natur. Innovation med tradition i vad de kallar ett kreativt sökande efter lycka. När vi började plantera och odla på vingården var det i en ekologisk anda med hänsyn till och bevarande av marken. Och då helt utan bekämpningsmedel, insekticider, herbicider eller mineralgödselmedel.

Vad fick er att ändra karriären så drastiskt och istället ta steget in i vinbranschen?

Det var själva passionen för marken och likheten som finns mellan vinodlingsprocessen och dess biokemiska reaktioner samt det spektakulära livet som har uppmuntrat oss att bygga vår vingård. Det var i slutet av 80-talet som vi bestämde oss för att plantera och odla grödor enligt en policy som är djupt rotad med respekt för Moder Natur. Vi tycker att druvan är en gåva från naturen och att människan måste ge grundläggande förutsättningar för dess bearbetning.

Vad gör området kring Madrid speciellt för att odla druvor och producera vin i?

Madridregionen ligger i rätt bredd och höjd som gynnar tillväxten av utmärkta vinstockar och därmed speciellt bra för produktion av kvalitetsviner.

Vilken är er favoritdruva? Och varför?

Tempranillodruvor. Druvorna är mycket välanpassade till marken och klimatet i Madridregionen ger smakrika och kryddiga viner med mycket färg.

Hur skulle ni beskriva era viner?

Vi skulle beskriva våra viner som rikliga och uttrycksfulla med rika och harmoniska tanniner – allt detta gör att vinerna fungerar utmärkt till mat.

Har ni någon favorit och vilket skulle ni rekommendera till de svenska konsumenterna?

Favoriterna är Qubél Revelación och Qubél Nature, och den sistnämnda skulle jag också rekommendera till svenskarna. Jag tror att många skulle tycka om det.

Under de senaste åren har det pågått mycket inom den spanska vinindustrin. Finns det några trender att hålla ett öga på?

Trenderna tenderar att gå mot ekologiska viner, unga röda viner och mousserande vita viner.

Vilken spansk region tycker ni är den mest intressanta just nu?

De mest intressanta regionerna är de regioner där det föds nya små gemenskaper, som satsar på små producenter som odlar lokala druvor.

Och avslutningsvis. Varför ska svenskarna upptäcka spanska viner?

Svenskarna kommer att hitta en stor mångfald bland de spanska vinerna. De spanska vinerna håller hög kvalitet och finns till mycket bra priser.

 

Relaterade nyheter

5 anledningar att besöka Katalonien

Katalonien är en autonom region med sitt egna språk, kultur…

Spanien är svenskarnas favorit

Turismen är väldigt viktig för oss och det är glädjande…