Det spanska vinavantgardet

Naturvinerna kan beskrivas som avantgardet inom vin. Den lilla och nischade marknaden har länge dominerats av franska och italienska viner, men nu har även spanjorerna hakat på trenden.

Det som definierar ett naturvin är att druvorna odlas helt utan bekämpningsmedel, ekologiskt eller biodynamiskt. Vinet får sedan jäsa fritt utan tillsatser, ibland tillåts dock små begränsade mängder av sulfit vid själva vinifieringen (omvandlingen av skördade vindruvor till själva drycken vin). Vid filtrering av vanliga viner används exempelvis gelatin och äggvita för att göra vinet klarare, vilket såklart inte används vid framställningen av naturvin. Målet för naturvinproducenterna är att låta tillverkningsprocessen ske naturligt, alltså ha en så liten påverkan på tillverkningen som möjligt.

Spanskt naturvin

I Spanien är naturvinerna fortfarande i embryostadiet av sin expansion och mestadels är det unga vinmakare som hakat på rörelsen. Naturligt vin i Spanien är i stort sett alltid tillverkat av inhemska druvor, ett exempel på en sådan är abillodruvan. Många menar till och med att genom naturvin garanterar man en genuin representation av regionen och landet vinet kommer från.

Tre spanska naturvinmakare att hålla koll på

”Gonzalo Gonzalo” bor i Rioja där han producerar naturvin på druvan Viura. Inspirationen till produktionen kommer från en 120 års gammal tradition, där vinet tillverkades helt utan jäst och sulfiter. Spanskt vin har ursprungligen tillverkats utan tillsatser och påverkan från producenten och Gonzalo Gonzalo insåg att han kunde göra samma sak idag. Ett exempel på vin är vinet ”Gran Credo” som ligger i cementkärl under jord för ultimat lagringstempratur, och efter cirka nio månader är flaskan drickbar och ger en mjuk smak.

Foto: Roberson wine

En riktig bästsäljande bland naturviner kommer från Navarra i norra Spanien. Producenterna under namnet Zorzal, producerar naturvin på druvorna Garnacha och Graciano. Vinet ”Graciano” är en fröjd för flera sinnen, då vinet bjuder på en doft av hallon och jord och en rundad smak av bär. Vinet ses dock inte som ett fruktigt vin, utan ett vin med fruktiga inslag, vilket gör det perfekt för många tillfällen.


Foto: Zorzal wines

Utanför Madrid bor Daniel Ramos. Ramos är inte bara naturvinproducent, utan också skapare av forumet Garnachas de Gredos, till för naturvinsproducenter som satsar på det naturliga i produktionen snarare än ett högt erkännande av omvärlden. På Ramos vinodling Zerberos tillverkas unika vita viner men även rosé på druvan Garnacha. Vinet som skiljer sig är ”Del Tiemblo” med en perfekt balanserad smak. Gjord på druvor från den 80-åriga gamla odlingen i granit- och skifferjord ger en robust struktur med fruktiga och kryddiga inslag. Kanske är det balansen mellan varma sommardagar och svalare nätter som ger Del Tiemblo sin unika smak.


Foto: Daniel Ramos

Relaterade nyheter

Spanska naturviner på frammarsch

Naturvinerna kan beskrivas som avantgardet inom vin. Den lilla och…

Ursprung och druva i centrum

I vår intervjuserie om trender på den spanska vinmarknaden har…