”Den nya generationen vinmakare vill hitta tillbaka till det unika och rötterna”

Under Spanska vindagen fick vi en pratstund med Göran Engquist från Spirit of Avalon, en bland många utställare på plats. Spirit of Avalon fokuserar främst på ekologiskt vin och under Spanska vindagen presenterade de ett brett och spännande sortiment av ekologiska viner från Mallorca.

Vi ställde några frågor till Göran Enquist om vilka trender han ser på den spanska vinmarknaden:

Vilka är de rådande trenderna inom spanskt vin just nu? – Just nu är det stort fokus på ”terroir” och ursprung där man låter gamla lokala druvor spela huvudrollen och dominera smaken istället för att spela en undanskymd roll i en ekfatsdominerad blend. Den nya generationen vinmakare vill hitta tillbaka till det unika och rötterna, istället för att göra en kopia av ett vin från Rioja eller Ribera del Duero. Man tittar hellre på till exempel Priorat som ledstjärna.

Är det någon specifik druva eller druvor som är särskilt intressanta just nu? – På den röda sidan är det mycket intresse för Mencia, och på den vita sidan är intresset stort för Godello och Treixadura som tagit över förra årets hype av de vita vinerna från Kanarieöarna.

Vilken spansk region/regioner tycker du är mest intressanta just nu och varför? – Bierzo med sina urgamla vingårdar och unika mix jordmånar och hög höjd, druvan Mencia eller Godella från över 100 åriga vinstockar där många nya unga vinmakare följer i spåren på stjärnvinmakarna Rafael Palacio och Raul Perez. De vita vinerna från Valdeorras och Monterrei i Galicien som är gjorda på Godello är också mycket intressanta.

Vilken blir morgondagens trend? – En fortsättning på den nuvarande trenden med att hitta det unika och ursprunget i olika regioner och småskalighet istället för stordrift och superdesignade vingårdar.

Vad dricker du helst själv? – Just nu dricker jag helst eleganta röda viner gjorda på Mallorcadruvan Callet eller Gargollassa. Även välgjorda, enkla eller komplexa viner på Mencia från Bierzo. Men får jag lite bläckfisk serverad på Galiciskt vis, vill jag ha ett Godellovin från Monterrei!

Relaterade nyheter

Pulpo a Feira – en läckerhet från havet

Omfamnad av Atlantiska oceanen och saltvattenströmmar är nordvästra Spanien hjärtat…

En spansk ostresa

Ett vanligt inslag på det spanska matbordet är ost. Ost…