Den anrika Serranon

Hösten väntar runt hörnet och ett perfekt komplement till goda spanska viner är en charkbricka med spanska smaker. Ett självklart inslag för oss svenskar är den populära Jamón Serrano-skinkan. Vi har träffat Miguel Ángel Garcia Bravo från Consorcio Serrano som bjuder på en inblick i den anrika produktionen.

Kan du berätta mer om Jamón Serrano?

Jamón Serrano är en slags spansk lufttorkad skinka. I motsats till Jamón Ibérico kommer Jamón Serrano från vita grisar och endast cirka 7 procent av alla lufttorkade skinkor kommer från iberiska grisar. Lagringsperioden för Jamón Serrano är längre än för de flesta lufttorkade skinkorna, och till skillnad från Jamón Ibérico kan Jamón Serrano kombineras med den slags mat och dryck som önskas.

Men vad som verkligen skiljer Jamón Serrano från andra typer av lufttorkad skinka är dess traditionella framställning. Jamón Serrano har behållit den sakkunskap som erhållits genom århundraden och i produktionen utgår man fortfarande från samma sakkunskap.

Vilken sorts vin och druva skulle du rekommendera till skinkan?

Fördelen med Jamón Serrano är att den är god till många olika viner, både till fruktiga viner och viner som är lite mer syrliga. Både vita och röda viner är en bra kombination till skinkan. Mer specifikt matchar skinkor med en fino de Jerez eller en manzanilla de Snalúcar, men Jamón Serrano passar också bra till cava eller annat mousserande vin.

Vad göra Jamón Serrano speciell?

Jamón Serrano är speciell eftersom den talar för en tradition som är flera hundra år, en sakkunskap som har fulländats genom århundradena i höjd av de spanska bergen. Allt för att framställa den mest smakrika och genomarbetade skinkan på världens bord.

Skinkan är utmärkande då den kan kombineras med vilket vin eller mat som helst, och på så sätt passa vid de mest speciella tillfällena. Jamón Serrano har alltid varit en viktig del i det spanska köket just på grund av dess mångsidighet.

Vad skiljer Jamón Serrano från andra skinkor?

Jamón Serrano produceras enligt en långvarig tradition och är certifierad enligt den europeiska TSG-normen. Detta garanterar dock inte helt dess kvalitet. ConsorcioSerranos skinkor är en säker satsning tack vare Consorcios urvalsprocess där skinkorna väljs ut en och en, vilket garanterar att våra skinkor når konsumenternas bord i rätt tid samt ger balans och regelbundenhet för alla skinkor som bär vår märkning.

En annan skillnad på vår Jamón Serrano och andra är ursprunget. Vår råvara är hundra procent spansk, den produceras, förbereds och bearbetas i Spanien. Mognaden är en av de viktigaste delarna i processen och våra skinkor har en lagringstid med ett minimum på 10,5 månad. För andra Serrano-skinkor är lagringstiden sju månader. Detta möjliggör en mer intensiv smak och arom och en förbättring av skinkans attribut.

Sist men inte minst, medan Jamón Serrano endast stöds av TSG-certifieringen står det tre olika certifieringar bakom varje Jamón ConsorcioSerrano. Dessa certifieringar är dels den europeiska TSG-certifieringen (Traditional Specialty Guaranteed), dels SGS-certifieringen (världsledande kvalitetscertifiering) samt Consorcios egna kvalitetscertifiering som omfattar samtliga ovannämnda egenskaper hos Jamón ConsorcioSerrano.

Var kommer Jamón Serrano från?

Ordet ”serrano” kommer ursprungligen från ”sierra” som betyder ”berg” på spanska. Förr lagrades Jamón Serrano i höga berg för att dra nytta av de kalla temperaturerna och det torra klimatet. För kelterna under järnåldern var Jamón Serrano en av de mest värdefulla handelsvarorna.

När romarna kom några århundraden senare tyckte de så mycket om skinkan att de till och med tillverkade mynt som hade formen av en Jamón Serrano. Så långt som tillbaka till 1200-talet f.v.t. finner vi skriftliga anvisningar om konsten att lagra Jamón Serrano.

Den romerska soldaten och politikern Caton var mäktigt imponerad av skinkan och hänvisade speciellt till den i sin bok ”De Re Rustica”. Ett århundrade senare pratade den grekiske historikern Estrabob om skinkan som gjorts av de iberiska folken i de spanska bergen i sin bok ”Geographika”.

Och avslutningsvis. Hur länge har den lagrats?

Jamón Serrano har en genomsnittligt lagringstid på sju månader, medan Jamón ConsorcioSerrano har en lägsta lagringstid på 10,5 månader och en genomsnittlig lagringstid på 12 månader. Du kan hitta ConsorcioSerrano-skinkor som lagras i upp till 22 månader.

Relaterade nyheter

Churros – Spaniens svar på den svenska våfflan

Imorgon är det dags att rota fram våffelgärnet och fira…

”Våra viner är sol på flaska”

Ronda är framförallt känt för en sak. Det är här…