De är svenska mästare i spansk vinkunskap 2017

I tisdags avgjordes SM i spansk vinkunskap för femtonde gången i rad Stockholm. Fyra lag från Importörerna, Sommeliererna, Studenterna från Grythyttan och Vinskribenterna gjorde upp om vilka som är bäst i Sverige på spanskt vin. De regerande mästarna Systembolaget lämnade walkover och beredde därmed väg för ett annat lag att erövra den prestigefyllda titeln.

Vinkännaren och Spanienexperten Johan Franco Cereceda var tävlingsledare och en namnkunnig jury bestående av Maria Collsiöö (vinskribent Kungliga Magasinet), Jan Holmström (vinskribent och researrangör) och Gunilla Hultgren-Karell (vinskribent och författare) utsåg kvällens vinnare.

Tävlingsmomenten bestod av tio svåra teoretiska frågor samt en blindprovning och bedömning av två utmärkta spanska viner, ett vitt och ett rött. Frågorna satte deltagarna på prov och testade deras kunskaper i bland annat nya spanska vinklassificeringar, vinregioner, nya DOPs och sist men inte minst i anagram.

Efter en lång överläggning meddelade juryn att laget Vinimportörerna kammade hem vinsten, tätt följt av Vinskribenterna och Sommeliererna. Det vinnande laget från vinimportörerna bestod av lagkaptenen Erik Grödahl, Terrific Wines, Sara Wetterling Spanienexpert hos Wine Stories och Peter Ericsson, Words & Wines. Vinsten är en resa till valfri region i Spanien och Erik, Sara och Peter har lovat att dela med sig av sina upplevelser från resan på Spanskaviner.se lite längre fram.

-Det är glädjande att se att det finns så mycket kunskap om vinlandet Spanien i Sverige. Ett stort grattis till laget Vinimportörerna som verkligen briljerade med sina kunskaper i spanskt vin, säger Clara Guzmán Zapater, Kontorschef för Spanska Ambassadens Ekonomi- och Handelsavdelning.

Även publiken fick vara med och tävla genom att blindprova samma viner som lagen på scen. Två nöjda vinnare lyckades att pricka in rätt årgång, druva och region på vinerna. Vinsterna var en Serranoskinka på ben från Consorcio Serrano respektive en matupplevelse på krogen Spanjorskan.

Juryns utlåtande:

”Tävlingen hade ett starkt startfält i år och juryn har haft ett tufft arbete. Laget Importörerna besitter en bred och allsidig kunskap. De var pålästa och tydliga i sina svar vilket räckte ända fram till en SM-titel i spansk vinkunskap.”

De tävlande lagen

Importörerna 

Peter Ericsson (Words & Wines)

Sara Wetterling (Wine Stories)

Erik Grödahl (Terrific Wines)

Sommeliererna 

Patric Anderson (Ristorante Limone, Vinoteket Lothar, Västerås)

Daniel Sandvall (Ametller, Vinoteket Lothar)

Göran Stenberg (Brasserie 1742, på Kosta Boda Art Hotel)

Studenterna (Grythyttan) 

Henrik Berg (kock för Svenska Landslaget i Orientering, Grythyttans Akademiska Vinsällskap)

Linnéa Ingemarsson (Systembolaget i Tibro)

Joel Welander (Grythyttans Akademiska Vinsällskap, Grythyttan Vin, Systembolaget och Eksgården)

Vinskribenterna

Eva Weckström (DinVinguide.se, Dryckeslistan.se)

Magnus Reuterdahl (DinVinguide.se, Dryckeslistan.se, #winelover)

Sofia Ander (DinVinguide.se, Dryckeslistan.se och Nya Wermlands-Tidningen)

 

Relaterade nyheter

Är du fortfarande på julklappsjakt?

En inspirerande bok är den perfekta klappen för varje mat-…

En film om mat, vin och vänskap!

Vi tipsar om en roande film om vin, mat och…