Därför är Riojaflaskor omslagna i guldtråd

Det har alltid funnits viner som ansetts ha samlarvärde. Precis som med konst eller smycken så finns det människor som anstränger sig för att förfalska ett eftertraktat vin. Men vad gör vinproducenterna för att motverka det? Ett exempel på det kan du se i den välproducerade dokumentären ”Bittra druvor” (finns att se på bl.a. Netflix).

Idag finns microchip och streckkoder som skyddar vinets ursprung och ser till att det blir svårare att förfalska. Det gör att kunden kan vara säker på att vinet i flaskan är samma som etiketten säger. Men hur gjorde vinproducenter runt om i världen tidigare för att försäkra konsumenten om att vinet i flaskan inte var en ”förfalskning”? I Rioja var producenten Camilo Hurtado de Amézaga tidigt ute med en typ av märkning som skyddade innehållet.

Ett kungligt vin

Camilo Hurtado de Amézaga grundade Marques de Riscal i Rioja 1858. Namnet kommer från en adlig titel som Camilo fått av den spanska kungen. Camilo hade noggrant studerat franska viner och hur de arbetade med franska ekfat under åldringsprocessen.

Under flera år förädlade Camilo sin vinprocess och det dröjde inte länge innan vinet både blev prisbelönt och den spanska kungens favoritvin. Det gjorde att vinet ökade i värde och blev samtidigt väldigt eftertraktat vilket ledde till att förfalskningar av Camilos viner började dyka upp.

Spanskt vin med guldtråd

För att försvara sitt rykte och sina viner utvecklade Camilo ett trådnät med guldtråd som täckte flaskan. Trådnätet skyddade flaskan och gjorde det svårare att förfalska Camilos viner.  Uppfinningen var en succé och inte långt efter började andra vinproducenter i bland annat Rioja att applicera samma sorts säkerhetsnät för att skydda sina viner.

Trådnätet är fortfarande kvar på vissa viner men inte för säkerhet utan för att det lever kvar som en prestigesymbol för ett vin av toppkvalité.

Relaterade nyheter

”Svenskar är mer öppna för nya smaker”

Gerard Batllevell Simó föddes för 43 år sedan i den…

Är du fortfarande på julklappsjakt?

En inspirerande bok är den perfekta klappen för varje mat-…