Cava – Spaniens eget bubbelvin

Tillverkad på traditionellt vis med en andra jäsning på flaska är Cavan champagnens spanska kusin, gjord på spanska druvor.

Visste du att cava är mer likt champagne smakmässigt än den italienska proseccon? Genom att välja en cava får du därför mycket vin för pengarna. Och det är framför allt den automatiserade tillverkningen som gör det möjligt för cavan att vara så prisvärd.

Cava har producerats i Spanien sedan 1800-talet och är uppkallad efter de cavas – källare – där flaskorna lagras. 95 procent av all cava kommer från Penedes i Katalonien och är tillverkad på någon eller flera av druvsorterna macabeo, xarel-lo, parellada, chardonnay, malvoise, trepat, grenache, monastrell och pinot noir.

Cava och mat
Cava har ofta en något lägre surhetsgrad än champagne, vilket ger en mjukare, jämnare smak och balanserar feta smaker. Dess relativt låga alkoholhalt gör att cava även går bra ihop med kryddigare rätter eftersom värmen från kryddorna inte förstärks av värmen från alkoholen. Detta gör att cava passar till långt mycket mer än till fisk och skaldjur.

Typiskt spanska rätter såsom en skaldjurspaella eller tapas där många olika kryddiga smaker samsas gör sig utmärkt med Cava Brut Natur.

Vill man dricka vin till asiatisk mat väljer man med fördel en Brut Natur eller Brut.

Cava funkar även fantastiskt bra ihop med kyckling och vitt kött, då väljer du Brut Reserva eller Gran Reserva.

Även till ost är cavan ett utmärkt val då den balanserar de feta smakerna i osten och rundar av dem på ett elegant sätt. En Rosé Brut är ett spännande val till den spanska manchegon och andra ostar gjorda på fårmjölk.

Fakta
Torrhetsgrad

  • Brut Nature -inga tillsatser av socker
  • Extra Brut – upp till sex gram socker per liter
  • Brut Max – upp till 12 gram socker per liter

Lagring

  • Cava – lagrad minst nio månader
  • Cava Reserva – lagrad minst 15 månader
  • Cava Gran Reserva – lagrad minst 30 månader

Relaterade nyheter

Michelinstjärnregn över Spanien

Bild: Lasarte Restaurant (@lasartebcn) Under en festlig ceremoni i Girona…

”Vi vill ge våra gäster nya upplevelser och inte bara servera säkra kort”

På Götgatan 29 i Stockholm ligger brasserie Colline. En modern…