Buñuelo – delikat bakverk på Kakans dag

Den populära ”bunuelo” är en lätt och fluffig kaka som smälter i munnen. Perfekt som tilltugg efter middagen eller efterrätt och är en typisk spansk delikatess. Stek dem lätt och pudra med socker. Servera gärna med ett glas elegant cava!

 

Ingredienser:

(Ca 16 st bunuelos)

4 ägg
55 g (4 msk) strösocker
2,5 tsk bakpulver
1 tsk neutral olja
290 g (ca 4,8 dl) vetemjöl
1 tsk salt
6 dl neutral olja för fritering

Till rullning:
Socker

 

Såhär gör du:

Vispa ägg och socker med elvisp tills blandningen är vit och pösig. Blanda ner 1 tsk olja. Blanda ner bakpulver i 1 dl av mjölet. Rör ner mjölblandningen i äggblandningen och vispa smeten slät.

Stjälp upp degen på ett väl mjölat bakbord och knåda med lätt hand in resten av mjölet tills degen är slät och smidig.

Dela degen i 16 delar och rulla fina bullar. Låt stå på ett oljat fat och vila 10 minuter.

Hetta upp oljan till 180°C i en liten kastrull. Testa temperaturen med en brödbit som ska bli gyllene på en minut. Fritera bollarna i omgångar tills de är gyllene. Vänd runt dem försiktigt ett par gånger under tiden.

Låt rinna av på hushållspapper. Strö över socker. Servera bums eller förvara dem i tät burk.

Relaterade nyheter

Ferran Centelles siar om spanska trender

Under Spanska Vindagarna i september fick vi äran att lyssna…

SM i spansk vinkunskap 2017

Nu är det dags igen för SM i spansk vinkunskap….