Bo, äta och göra i Priorat – en reseguide i miniformat

90 minuters bilfärd från Barcelona ligger ett av Kataloniens guldkorn, vindistriktet Priorat. Högt uppe i bergen kryllar det av vinrankor, små byar, lokala vinbutiker och michelinrestauranger som drivs av kockar som tröttnat på Barcelonas storstadspuls och istället sökt sig till lugnet i bergen. Vår gästbloggare Ellen Spångberg tipsar om pärlor du inte får missa.

1011

Var med på riktigt: Är du här under skördetid – ta tillfället i akt och var med på riktigt. Tonvis med druvor plockas varje säsong och det är en speciell känsla att ha varit med och skördat. Många kooperativ och vingårdar har hemsidor där du kan kontakta ägarna direkt och fråga om du/du och ditt sällskap får vara med en förmiddag eller heldag. Det är en fantastisk upplevelse. Allt annat än glamouröst, men det är otroligt intressant och lärorikt att se, och uppleva, det hårda arbete som ligger bakom ett glas högkvalitativt vin. Alla druvor plockas och rensas för hand och dagen på fältet startar redan innan solen gått upp. Och ja – räkna med träningsvärk.

Plan B: Slå dig ner på valfritt torg, förslagsvis i den pittoreska lilla staden Falset, och ät tapas och drick ett glas vin från den lokala vinbutiken. Garanti på 0 % träningsvärk.
25

Bo på Hotel Trossos del Priorat: Ett helt otroligt hotell med tillhörande vingård precis intill den lilla staden Gratallops. Stilrent, magisk utsikt, goda viner, stillsamt och trevlig personal.  19

Upplev maten på Brots restaurant i Poboleda: Priorat kryllar av högkvalitativ matlagning. Många stjärnkockar från Barcelona har sökt sig hit och skapat riktiga pärlor. Bläckfiskrisotton på Brots (med stjärna i Guide Michelin!) är något alldeles extra. Notera handen som verkar som serveringsfat för aptitretaren – det är kockens hand avgjuten i keramik.

…. och La Siuranella i Siurana: Här får du inte missa avsmakningsmenyn, där efterrätten görs direkt på bordet av kocken, à la Chef’s Table. Spännande smakkombinationer med rekommenderad vinlista där du får prova på lokala sorter. Restaurangen i sig är värt ett besök, men passa på att se dig omkring och utforska de fantastiska vyerna. Byn är belägen på 737 höjdmeter och är ett paradis för dig som gillar klättring, hike och downhill.

Om Prioratvin: Vinet från regionen är mustigt och karaktäristiskt och produceras i begränsad mängd på grund av de näringsfattiga jordarna, och på senare år har Prioratvinerna närmare kultförklarats av skribenter världen över. Druvan som dominerar är Garnacha, som tillsammans med inslag av andra druvor som bland annat Cariñena och Cabernet Sauvignon ger en koncentrerad smak med hög alkoholhalt på minst 13,5 %. Intressant om viner från distriktet är att det här är betydligt svårare att framställa vita viner, då de lätt blir tunga och alkoholrika – något som däremot gynnar de röda vinerna. Men trots de röda vinernas dominans tillverkas även, i något mindre skala, vita viner på druvorna Garnacha Blanca, Macabeo och Pedro Ximénez.

Foto: Ellen Spångberg

Relaterade nyheter

Smakrika viner i Madrid

En intensiv vecka närmar sig sitt slut. Under de senaste…

Ajo Blanco – en vit gazpacho

Ajo Blanco är en kall och krämig soppa som är…