Albariño – En vit galicier med anrik historia

Albariño är en grön druva som odlas i spanska Galicien. Namnet på druvan kommer från ordet ”albar” som betyder ”vit” på galiciska. Det sägs att Albariño först kom till Galicien när tyska munkar tog med sig druvan på sin pilgrimsfärd under 800-talet till välkända vallfärdsorten Santiago de Compostela.

I dagsläget står Rias Baixas i Galicien för den största produktionen av exportviner gjorda på Albariño. Regionen där druvan odlas präglas av ett regnigare och kyligare klimat än i övriga delar av landet. Rias Baixas breder ut sig längs den galiciska kustlinjen och vingårdar som befinner sig nära havet är kända för att ha hög mineralitet och salthalt tack vare havsbrisen.

Albariñoviner kännetecknas av hög kvalitet med syrlig, saltig och torr karaktär. De paras gärna ihop med fisk- och skaldjursrätter men passar även utmärkt som apéritif. En rekommendation är att servera vinet till lättare mat med aromatiska inslag av citrusfrukter och örter. Vinets smak domineras av citrusfrukter så som grapefrukt, citron, nektarin och kompletteras ytterligare med inslag av honungsmelon. Vanligtvis serveras vinet kylt, men tillåts Albariñovinet stiga några grader ökar mineraliteten dramatiskt och citrusinslagen övergår till noter av aprikos, päron och äpple.

De flesta Albariñoviner lagras normalt mellan fem och sju år. Vill du däremot vara säker på att vinet ska behålla sin erkänt syrliga karaktär och fruktiga smaker –  vänta ytterligare ett till två år innan du korkar upp flaskan.

Den som känner sig mer nyfiken på Albariño bör besöka den årliga Albariñofestivalen i Cambodas i Galicien som äger rum i augusti nästa år. Där bjuds det på musik, seminarier, konferenser på temat kring druvan och vinet.

Relaterade nyheter

Vill du plugga vinkunskap?

En organisation i Spanien har tagit fram utbildningen Rioja Wine…

5 anledningar att besöka Katalonien

Katalonien är en autonom region med sitt egna språk, kultur…