Rött vin i matlagning

I det spanska köket är rött vin inte bara något man dricker till maten, utan en viktig ingrediens i matlagningen. Det röda vinet lyfter smakerna i maten till nya nivåer, men för att vinet ska tillföra det där lilla extra finns det några saker som kan vara bra att tänka på.

Vi har listat fyra tips på vad du bör göra – och vad du bör akta dig för när du använder rött vin i matlagning.

  • Servera samma typ av vin, eller till och med samma vin, som du använder i maten. Då kan du vara säker på smakerna på tallriken och i glaset harmoniserar med varandra. Undvik därför att använda ett ungt vin i maten, om du ska servera ett moget vin till.
  • Ska du laga en köttgryta, eller en rödvinssås, passar mustiga och kryddiga viner eller fruktiga och smakrika viner bra. Spanska rioja-viner är perfekta till denna typ av matlagning.
  • Rött vin är fantastiskt att använda i marinader – det ger både smak och gör köttet saftigt. Om du väljer ett vin med hög syra, tänk på att inte marinera köttet för länge. På så sätt undviker du att köttet blir hårt istället för mört.
  • Servera ett vin som kommer från samma område som maträtten, för att få en naturlig matchning. Spanska rioja-viner passar fint till råvaror som ofta förekommer i det spanska köket, så som fläsk, lamm, chili, paprika, vitlök och saffran.

För mer inspiration, titta i vår receptbank!

Och kom ihåg att personalen på Systembolaget ofta kan hjälpa dig om du är osäker.

Röda viner på Systembolaget.

Relaterade nyheter

Ladda upp tillsammans med oss!

Nu börjar det bli dags att växla upp inför World…

Pilgrimsvandra i Spanien

Spanien är så mycket mer än goda viner och paella….