5 anledningar att besöka Katalonien

Katalonien är en autonom region med sitt egna språk, kultur och historia. De fyra provinserna Lleida, Tarragona, Girona och Barcelona utgör tillsammans oändliga möjligheter för den perfekta variationen på din semester. Allt från storstadspuls i Barcelona till små vingårdar i Priorat. Vi på Spanska viner listar fem anledningar till varför regionen är det perfekta resmålet och vad du kan göra under din vistelse.

sea-sunset-beach-couple
1
. Cavaprovningar på Castillo Peralada

95% av all cava som framställs i Spanien tillverkas i Katalonien. Castillo Peralada ligger i norra delen av regionen och har Girona som huvudstad. Här finns inte bara möjligheter till härliga cavaupplevelser – Girona är även en stad som har hög koncentration av krogar med stjärnor i Guide Michelin. Castillo Peralada erbjuder flera olika typer av rundturer och vinprovningar med pris från 7 euro. Du tar dig hit på ett par timmar med bil från Barcelona. Ett måste för bubbelälskaren!

pexels-photo-71163

2. Närheten till vattnet och möjligheterna till såväl storstadspuls som strandliv
Befinner du dig i Katalonien har du nära till såväl storstadspulsen som strandhänget. Missa inte de unika stränderna längst med Costa Dorada, Costa Barcelona och Costa Brava, med internationellt kända orter som Salou, Sitges, Tossa de Mar, Cadaqués, Lloret de Mar och Roses. Regionens möjligheter till variation mellan land och hav, shopping och paraplydrinkar, nattliv och solstolar är verkligen något att ta tillvara på.

pexels-photo-51358

3. Arkitekturen i Barcelona
Mixen av gamla, nya och spännande byggnader gör Kataloniens huvudstad Barcelona till ett unikt resmål. Staden erbjuder ett brett utbud av sevärdheter som du inte får missa. Det grandiosa, överdådiga Operahuset rikligt utsmyckat med marmor och sammet, som upplevt lika mycket äkta drama som de föreställningar som spelats under åren (byggnaden har en tragisk historia som inkluderar två bränder med förödande konsekvenser). Den fascinerande, böljande Casa Milá som var och är olikt allt annat som byggts, eller enorma Temple Expiatori de la Sagrada Família, som dominerar stadens skyline och är Gaudís mästerverk. Barcelona bjuder på storslagna bebyggelser utöver det vanliga.

oktober6_587bddad2a6b22a5d6324d1c

4. Lugnet i Siurana
För dig som vill komma bort från storstadspulsen, uppleva lugn och harmoni i en otrolig miljö så är lilla byn Siurana ett perfekt resmål. Den lilla byn i provinsen Tarragona är som hämtad ur en saga och här är bara 150 personer bosatta. Trots sin minimala storlek bjuder Siurana på ett flertal guldkorn – fantastisk mat och uppfriskande viner som du kan avnjuta på en liten bar med utsikt över bergen. Dessutom erbjuder byn fina boendealternativ.

Processed with VSCO with c1 preset

5. Vinprovningar i Penedès och Priorat
Katalonien är en fantastisk vinregion och Spaniens mest DO-täta. Det finns oändliga möjligheter för dig som vinälskare att utforska gårdar av olika storlekar i ett fleral distrikt. Om du är ute efter större anläggningar så finns det till exempel flera arrangerade vinprovningar till det stora vinhuset Torres i Penedès, som producerar mer än 50 miljoner flaskor per år. Priorat å andra sidan är perfekt för dig som vill uppleva gårdar av mindre storlek, men producerar för ögonblicket flera av Spaniens mest spännande och populära viner.

Relaterade nyheter

Söta viner till gräddiga semlor

Glad fettisdag! Semlan har blivit ett stort samtalsämne bland det…

Spännande regioner jag återvänder till

Hösten 1966 anlände Mariano Rodriguez med tåg till Stockholm från…