En spansk ostresa

Ett vanligt inslag på det spanska matbordet är ost. Ost förekommer som tapas, används som ingrediens till matlagning eller avnjuts tillsammans med ett glas vin. De spanska ostarna görs på mjölk från kor (vaca), get (cabra) eller får (oveja). Vi tipsar om våra favoriter för fredagskvällens tapasbricka och självklart vilket vin som passar bäst till.

Rafael Baez bor tillsammans med sin dotter Paloma i Avila, en liten by i området Castilla belägen i mitten av Spanien. Rafael och Paloma är de enda i världen som tillverkar getosten Monte Enebro. Osten är handgjord och tillverkas på pastöriserad mjölk från geten Capra Hispanica, och har en ihoprullad form. Formen är en gammal tradition från området som på spanska heter ”pata de molo” som översatt betyder mulåsnans ben, vilket liknar ostens utseende. Skalet är ett lager Penicillium Roqueforti, det vill säga samma ingredienser som används till den franska kusinen Roquefort, och Monte Enebro smakar därför mer som en blåmögelost. En färsk Monte Enebro har en vit och spröd textur, medan en äldre version blir mer rinnande och genomskinlig i färgen. Smaken på Monte Enebro varierar också beroende på hur mogen osten är, där en mogen ost kan tendera att ha tydligare aromer. Osten blev utsedd till bästa getost i Spanien år 2003 och passar bäst ihop med ett glas cava eller sherry.

monte-enebro

Inte långt ifrån Avila och Monte Enebros hemstad ligger La Mancha regionen beläget i hjärtat av Spanien. La Mancha är inte bara hemtrakter för karaktären Don Quixute, utan även för osten Manchego. Manchego är en av Spaniens mest välkända ostar och tillverkas på fårmjölk. Mjölken kommer från Manchegafår som endast finns i La Mancha regionen, vilket gör osten unik. Smaken är mild och något salt med nötiga inslag. Skalet är klätt i ett randigt mönster med bruna toner som ger osten en igenkänningsfaktor världen över. Materialet heter Esparto och är en typ av gräs från den sydliga delen av Iberiska halvön. Manchego har en lagringstid på 60 dagar upp till två år, och är ett vanligt inslag på tapasbordet. Osten avnjuts bäst tillsammans med ett lite tyngre, aromatiskt vin från Rioja.

manchego

I nordvästra Spanien i Galicien ligger byn Cebreiro. Belägen mellan berg och grönska har byn sedan innan romartiden varit hem för jordbrukare. Byn är kanske mest känd för sin vita ost, som även fått sitt namn efter byn. Cebreiro liknar till sin form en kockmössa och tillverkas på pastöriserad komjölk, och förekommer i två versioner. I den färska versionen är osten endast 48 timmar gammal sedan tillverkningens start, och i den andra mogna versionen har osten blivit lagrad i två månader. Resultatet är en mjuk och gryning ost med kryddig smak och skarpa aromer som smälter i munnen. Cebreiro förekommer ofta i det galiciska köket och passar utmärkt att kombinera med honung och i glaset ett lättare rödvin.

cebrerio

Relaterade nyheter

Svenska vinexperter startar vinutbildning om spanska viner i Spanien

Nu kommer sommelierer i Sverige att kunna fördjupa sina kunskaper…

Buñuelo – delikat bakverk på Kakans dag

Den populära ”bunuelo” är en lätt och fluffig kaka som…