img_3998

”Vi skapar unika viner från bortglömda områden”

I de andalusiska bergen utanför Malaga ligger den lilla byn Cómpeta. De branta bergsväggarna har under århundranden använts till vinproduktion av ortsbefolkningen. Vinmakaren Telmo Rodriguez etablerade en vingård i Cómpeta och gav uppdraget till David Dupuch att sköta produktionen. Under ett besök på vingården fick vi en rundvandring intill de sluttande kullarna och höra historierna om hur man hjälps åt i området och där alla på något sätt är delaktiga i produktionen.

Hej David! Beskriv vingården här i Cómpeta!

Vår vingård i Malaga är enkel och smälter naturligt in i de vackra omgivningarna.

Hur hamnade du här?

Vi anlände till Cómpeta för över tjugo år sedan. Vi var mycket intresserade av området och dess unika förutsättningar. Då, precis som nu, sökte vi efter unika områden för vinskapande i Spanien. Vi hade tur att hitta en bok av Hugh Johnson, Wine: A life Uncorked, där han bland annat skriver att det bästa vinet han smakat var ett bergsvin från Malaga. Det fick oss att börja försöka återskapa de gamla, naturligt söta vinerna.

Hur skulle du beskriva era viner?

Våra viner är ett resultat av vår strävan att återskapa och förnya storslagna viner på bortglömda vingårdar.

Har du något favoritvin?

Det finns så klart många. Måste jag välja blir det just idag en Old Mountain 2005 och våra senaste vintageviner från 2007 och 2010.

Vilken typ av mat passar bäst till era viner?

Våra viner passar väldigt bra till flera typer av maträtter. Jag tycker att de går mycket bra ihop med såväl heta rätter, som efterrätter. Och våra viner blir bättre när de får åldras lite.

Om vi i Sverige ska veta en sak om dina viner. Vad är det?

Våra bergsviner ger gamla tider en ny smak. I korthet kan man säga att man får uppleva ett vin som blivit fött på nytt! 

img_4001

 Läs mer om Compania de Telmo Rodriguez

Relaterade nyheter

Spanskt för mustigt höstmörker

Den svenska sommaren har dröjt sig kvar, men hösten börjar…

Är du fortfarande på julklappsjakt?

En inspirerande bok är den perfekta klappen för varje mat-…