Varje kärlekshistoria startar med ett möte, och min började med druvan Verdejo

Fransmän som tillverkar vin i Spanien? Jajamän. Vi har träffat Jean Belondrade Lurton som jobbar på vingården Belondrade i Rueda. Det blev ett fint samtal om druvor, vikten av identitet och historia och att Spanien befinner sig mitt under en vinrevolution.

Vad kan du berätta om Belondrade?
Redan innan drömmen blev verklighet så fanns Belondrade i mina tankar. Drömmen var att återuppfinna och omdefiniera hela konceptet ”vita viner” i Spanien genom att tillföra något som aldrig setts eller upplevts förut – Belondrade är en filosofi som startar på vingården och avslutas i flaskan. Våra viner reflekterar våra 22 olika områden där druvorna handplockas klase för klase och sedan jäser separat. Resultatet blir en samling mellan olika lägen, fat och tunnbindare och bildar tillsammans en orkester som i symbios ger komplexitet och balans till hela ensemblen.

Vad får en fransman att flytta till Rueda och börja tillverka vin på ett annorlunda sätt än vad som tidigare gjorts där?
Som jag alltid brukar säga – jag är inte säker på om jag bor i Spanien för att få tillverka vin eller om jag tillverkar vin för att få bo i Spanien. Men jag måste säga att denna plats alltid har fascinerat mig. Varje kärlekshistoria startar med ett möte, och min började med druvan Verdejo. För de flesta så kan det ta flera år för att förstå och villkorslöst älska den här platsen, men för mig var det kärlek vid första ögonkastet och jag förstod direkt att det här var min plats.

Vilken druva är din favorit? Varför?
Det är verkligen svårt, för att inte säga omöjligt, att värdera en druva högre än en annan. Jag älskar till exempel komplexiteten i Grenache, livligheten i Albariño och volymen i Godello. Varenda druva har sin egen personlighet och framförallt sitt egna tillfälle. Men Verdejodruvan är på något vis speciell för mig, det är någonting med den som gör den unik. Den har naturligt hög syra och får struktur med sin något bittra finish, och är lika intensiv och robust som elegant och fin om man vet hur man behandlar den rätt.

bild2

Hur skulle du beskriva dina viner?
Vi som jobbar här förstår att våra viner måste reflektera och projicera en tydlig identitet och en känsla av historia och ursprung. Vinerna representerar inte bara den plats de kommer ifrån utan även årgångarna de tillverkats. Våra viner är kärnan och det sanna uttrycket för vår vingård. De genomsyrar denna Kastilianska platå, de torra jordarna, det extrema klimatet och dess inhemska variation.

Det är mycket som har hänt i den spanska vinindustrin de senaste åren. Kan du peka ut några trender att hålla koll på?
Även om Spanien fortfarande har en lång väg att gå för att verkligen kunna visa världen vår fulla potential, så är känslan väldigt positiv. Värdet och känslan av äktheten i hela vinledet är mycket mer påtaglig i denna generations producenter. Tillverkarna eftersträvar en genuin känsla av deras lokala druvor och områden, vilket är en tydlig och, enligt mig, mycket positiv trend. De flesta av de viner som tidigare tillverkades av multinationella vingårdar för att konkurrera på lågprismarknaden börjar försvinna nu, vilket ger utrymme för de mer autentiska småvinsproducenterna. Håll ett öga på den spanska vinrevolutionen!

Vilken region i Spanien tycker du är mest intressant just nu?
Hela Spanien är en oslipad diamant! Men jag har alltid dragits till de extrema och mer avlägsna regionerna såsom Priorat eller Arribes del Duero. Ställen som du inte hittar per automatik utan som du behöver leta efter med lite tålamod.

Varför borde vi svenskar dricka mer spanska viner? Särskilt vita viner?
Eftersom Spanien fortfarande har så mycket att erbjuda och för att kvaliteten i slutändan alltid segrar. Den vedertagna tanken om spanska viner är att det är billigt, men det tycker inte jag är rättvist. Jag skulle vilja omformulera det till att du snarare får fantastisk kvalitet för pengarna.

Relaterade nyheter

Konsten att para ihop vin och mat

Funderar du på vilket vin som passar till middagsbjudningen med…

De är svenska mästare i spansk vinkunskap 2017

I tisdags avgjordes SM i spansk vinkunskap för femtonde gången…