Txakoli – Baskiens vita guld

Idag vill vi rikta strålkastarljuset på ett ljust, fruktigt och elegant vin som har sitt ursprung i Baskien.

Vinet heter Txakoli och uttalas vanligtvis ”cha-ko-lee”. Txakoli är ett syrligt, lättdrucket och elegant vin – utsökt till skaldjur, torkat kött och ost. Befinner du dig i bergiga Baskien är sannolikheten stor att du hittar Txakoli-vinet på de lokala pinxtosbarerna i städerna San Sebastián och Bilbao. Txakoli passar perfekt till fest eller som aperitif och är vanligtvis vitt, men förekommer även som rött och rosé. Det vita vinet är gjort på druvan Hondarrabi Zuri, där ”Zuri” betyder vit på baskiska. Den röda varianten består av motparten Hondarrabi Beltza, medan rosévinet är till hälften zuri, hälften beltza.

Vinets uppfriskande smak präglas av dess lokala ursprung från de olika regionerna Getariako, Alava och Biscaya i Baskien. En ljus Txakoli från den idylliska vingården Txomin Etxaniz i regionen Getariako, är en lätt syrad och fruktig upplevelse som med fördel avnjuts i kombination med salt ansjovis och tonfisk. Rosévinet är något rundare och blommigare i smaken och har inslag av färska nypon. Den minsta regionen heter Alava och ligger 40 kilometer från havet. Druvan i detta område suger åt sig mest sol av alla regioner. Därför upplevs Txakoli från Alava som något starkare, mjukare och mindre syrlig i karaktären. Gillar du däremot vin med mer struktur – är Txakoli från Biscaya-regionen en smakresa något utöver det vanliga.

Relaterade nyheter

Följ min resa till Priorat

Ett nytt grepp kommer denna vecka att tas här på…

Därför är Riojaflaskor omslagna i guldtråd

Det har alltid funnits viner som ansetts ha samlarvärde. Precis…