Systembolaget försvarade SM-guldet i Spanska Viner

Igår arrangerades Svenska Mästerskapen i Spanska Viner för femtonde gången i centrala Stockholm. Årets final stod mellan fem lag, där de regerande mästarna Systembolaget skulle försvara sin titel mot Munskänkarna, Vinskribenterna, Studenterna och Sommeliererna.

Vinkännaren Johan Franco Cereceda ledde tävlingen inför en peppad publik och en namnkunnig jury bestående av Jan Holmström (vinskribent/researrangör), Gunilla Hultgren-Karell (vinskribent/författare) och Sören Polonius (Head Sommelier på Esperanto). Årets final bestod av tio svåra frågor som testade såväl vinkunskaper som språkkunskaper, samt två blindprovningar av ett vitt respektive rött vin. Precis som tidigare år var det jämnt mellan lagen och det var först i slutet av tävlingen som tre lag drog ifrån något.

Efter en lång överläggning meddelade juryn att Systembolaget återigen kammade hem guldet, tätt följt av Studenterna och Munskänkarna. Det vinnande laget från Systembolaget representerades i år av Johan Larsson, Torbjörn Ljunglöf och Mattias Österman.

”Det var fem starka lag i final och precis som ifjol var det jämt. Ett stort grattis till Systembolaget som försvarade sin titel och imponerande med sina kunskaper i spanska viner, säger Clara Guzmán Zapater, Kontorschef för Spanska Ambassadens Ekonomi- och Handelsavdelning.”

Under kvällen fick också publiken vara med och testa sin kunskaper. Två glada vinnare vann ett Serrano-skinka ben respektive en matupplevelse på Boquerian. De gissade rätt årgång, druva och vinregion på vinerna (ett vitt och ett rött) som blindprovades under kvällen.

Det vinnande laget får nu en möjlighet att resa till valfri vinregion i Spanien.

Första plats: Systembolaget

  • Johan Larsson (Försäljare Gränby)
  • Torbjörn Ljunglöf (Försäljare Bromma Blocks, Utbildare  Mat och Dryckspåret, Kundtjänstinformatör)
  • Mattias Österman (Kundtjänst) 

Andra plats: Studenterna från Restaurangakademien

  • Daida Mascaró (Lilla Ego, Möet Hennessy)
  • Emanuel Kumlien (Vinkällaren Karlberg)
  • Johanna Norberg (lärare i handelsrätt,Uppsala Universitet- WSET/Level 4 Dip)

Tredje plats: Munskänkarna

  • Richard Granberg
  • Kaja Konstantinidou
  • Neda Velinova Olsson

Vill du testa din vinkunskaper? Ladda hem frågorna och testa dina kunskaper!

Relaterade nyheter

Varje kärlekshistoria startar med ett möte, och min började med druvan Verdejo

Fransmän som tillverkar vin i Spanien? Jajamän. Vi har träffat…

Fira World Tapas Day

Nu är det endast två dagar kvar tills det är…