Spanska viner passar våra svenska smaker

Intresset för spanskt vin och gastronomi fortsätter att öka. Runt om i landet öppnar allt fler restauranger med influenser från det spanska köket. Spanskt vin är fortsatt populärt och svenskarna reser som aldrig förr till Spanien. Men vilka vintrender gäller för 2017? Vi träffade Elin Joachimsson, sommelier på egna företaget Eskapad, som erbjuder dryckesprovningar i Bohuslän.

Hej Elin, tack för att du tar dig tid. Vilka vintrender ser du under 2017?

Spanien är ett spännande vinland och för i år så tror jag framförallt på röda, medelfylliga viner med både frukt och örtighet. Inte minst de gjorda på Mencíadruvan från området Bierzo. Druvorna här odlas på hög höjd och smaken ligger helt rätt i tiden.

Vilken region borde fler svenskar upptäcka?

En personlig favorit är Galicien som är Spaniens gröna hörn. Det är få turister eftersom de ofta söker sig till andra delar av Spanien som Andalusien och Katalonien. Vädret påminner lite om Bohuslän och vinerna är friska och smakrika. Vinerna passar perfekt till de goda skaldjuren som fångas vid kusten och jag känner mig hemma där. Det är skönt att höra spanska och uppleva ”det riktiga Spanien”.

Det märks att du gillar Spanien. Vad är det som får dig att vilja återvända?

För mig är Spanien flera länder i landet. Regionerna varierar sig väldigt mycket och det är spännande att både se och uppleva variationen. Fler svenskar borde söka sig till andra regioner för att se fler delar av helheten – och då också få smaka på mer!

Läs mer om Eskapad.

Relaterade nyheter

Spansk cider – fräsch dryck med lång tradition

Spansk cider vann nyligen priser i den internationella tävlingen Great…

Vill du plugga vinkunskap?

En organisation i Spanien har tagit fram utbildningen Rioja Wine…