Spansk tortilla på Äggets dag

Idag är det Äggets dag och därför bjuder vi på ett recept av den spanska äggbaserade tortillan. Perfekt som lunch och går lika att äta varm som kall. Till den passar det utmärkt med ett vitt vin från de spanska vinregionerna Ribeiro eller Verdejo.

¡Buen provecho!

Ingredienser:

 6 portioner

  • 6 potatisar, cirka 600 g
  • 2 gula lökar
  • 1/2 dl olivolja
  • 6 ägg
  • salt, peppar

Gör såhär:

  1. Skala och skiva potatisen och löken i tunna skivor på mandolin eller matberedare.
  2. Värm en stekpanna med 2 msk olivolja. Stek potatis och lök mjuka utan att de tar färg på låg värme, cirka 10 minuter.
  3. Vispa upp äggen i en skål och vänd ner den stekta potatisen och löken. Salta och peppra.
  4. Torka ur och värm stekpannan med 1 msk olivolja och häll ner potatis- och äggblandningen. Stek på svag värme tills den börjar stelna och få färg på undersidan.
  5. Lägg ett oljat lock eller tallrik ovanpå stekpannan. Vänd försiktigt stekpannan upp och ner, så tortillan glider ner på locket eller tallriken.
  6. Låt tortillan sakta glida ner tillbaka i stekpanna med den ogräddade sidan nedåt. Stek tortillan ytterligare några minuter.
  • Servera med tomat, basilika- och rödlökssallad.

Andra recept

Spansk tortilla på Äggets dag

Idag är det Äggets dag och därför bjuder vi på…

Paella – äkta spansk husmanskost

Vad är väl mer spanskt än en härlig saffransdoftande paella?…